Zalaegerszeg

2010.05.28. 09:33

Költözik a zalaegerszegi piac: jövő pénteken vásárolhatunk az új helyen

Jövő péntek különleges nap lesz a piacon Zalaegerszegen: a kosaras és az iparcikkes kereskedők ekkor várják először az új, ideiglenes, a Várkör és a Budai Nagy Antal utca közti területen vásárlóikat.

Varga Andor

- A költözés bruttó 28 millió forint költséggel jár, mely az uniós támogatással megvalósuló belvárosi projektnek nem része, az összeget az önkormányzat fizeti - mondta el Doszpoth Attila, a Város-rehabilitációs Kft. ügyvezetője. - A beruházó az elmúlt hetekben lebontotta a régi kosaras piac tetőzetét, majd azt újra felépítette az új helyszínen. Jelenleg az asztalokat szerelik, s itt már nem a régi, beton alkalmatosságokat állítják fel: megérkeztek azok az eszközök, amelyeket a kereskedők az új piacon is használhatnak majd.

A beton asztalok még a helyükön vannak, de napokon belül ezeket is elszállítják, az így megnövő tér pedig teljes egészében fizetőparkolóvá válik. Ez a beruházás átmeneti következményei közül egy pozitívum, hisz a vásárcsarnok előtt így több autó elfér.

- A tér átépítése jelen állás szerint a nyár közepén kezdődhet - hallottuk még Doszpoth Attilától, aki elárulta azt is: a remények szerint jövő áprilisban megtarthatják a kereskedők az első piaci napot a régi-új placcokon.

- A költözés a kosaras és az iparcikkes kereskedőket érinti, az egyéb üzletek, és a gyalogosan mindkét irányból továbbra is megközelíthető vásárcsarnok mindennapjai nem változnak - fogalmazott Borda Irén, az intézmény vezetője. - Az ideiglenes piacon, a helyek kiosztásánál igyekeztünk minden szempontot messzemenően figyelembe venni, s bár érdekek biztosan ütköznek majd, remélem, az érintettek úgy viselik az átmeneti nehézségeket, ahogy azt az őstermelők tették az elmúlt hetekben. A tetőt már elvitték a fejük fölül, de példamutató összefogással küzdöttek az időjárással, minden egyéb nehézséggel. És biztos vagyok benne, hogy amikor elkészül az új piac, azt mondják, megérte a nélkülözést .

A piac jövő kedden még a régi helyen nyit ki, a szerdai műszaki átadás után viszont birtokba veszik a kereskedők az új helyszínt. A vásárcsarnoknak ezen az oldalán kicsit szűkül a parkolási lehetőség, új placcokat azonban nem terveznek nyitni. Az Október 6. téren ugyan van egy üres telek, a Budai Nagy Antal utcában pedig több ház is már csak a lebontásra vár, ám ezeket a területeket a belváros-rehabilitáció során, a tehermentesítő út építésekor használják fel.

És még valami, ami átmenetileg sem változik a piacon: a vasárnapi bolha a szokott helyen várja a híveit.

Egy hét múlva nyitnak az új helyen

Zalaegerszegen a napokban ejtik meg az kubátorház műszaki átadását, miközben a Kossuth utcán, a szalagház előtti szakaszon munkaterületet adnak át. A beruházás végére (mely a forgalom fenntartása, de korlátozása, illetve a parkolási lehetőségek szüneteltetése mellett zajlik) ide is kiterjed a "feljebb" már megismert sétálóutcai miliő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!