Zalaegerszeg

2009.10.16. 02:29

Szabad lesz az útjuk

Zalaegerszeg - A mozgássérültek, valamint látás- és halláskárosult tanulók számára is akadálymentessé tesznek egy iskolát a megyeszékhelyen. A Béke ligeti általános iskola komplex akadálymentesítésére negyvenmillió forint pályázati támogatást nyert el a közelmúltban a helyi önkormányzat.

zaol.hu

A Béke ligeti általános iskola és speciális szakiskola alapvető feladatként az értelmileg, valamint a tanulásban akadályozott gyerekek oktatását és nevelését végzi tizenkét évfolyamon. Az intézmény tanulói közül többen halmozottan fogyatékosak, amellett, hogy értelmi sérültek, például a mozgásukban is korlátozottak.

- Gondot okoz számukra a tantermek megközelítése, hiszen szakrendszerű oktatás folyik nálunk, a gyerekek egyik tanteremből a másikba mennek a különböző órákra. Problémát jelent az is, hogy a nagyobb mozgáskorlátozott gyerekek, akik a szakiskolába járnak, nehezen fogadják el, hogy gyermekfelügyelő kísérje őket a mellékhelyiségbe. A szülők szinte egész délelőtt itt vannak velük az iskolában, annak ellenére, hogy mi is tudunk segítséget biztosítani - említette Nadrai László igazgató. - Jelenleg alsó tagozaton is van kerekes székkel közlekedő diákunk, oktatunk továbbá látásfogyatékos és nagyothalló tanulót, valamint olyan gyerekeket, akiknek nagyon rossz a térbeli tájékozódásuk. Az ő eligazodásukat is segíti a komplex akadálymentesítés - fűzte hozzá az intézmény vezetője.

A beruházást követôen a kerekes székkel közlekedô Takács Gergô elôl is elhárul számos akadály - Fotó: Ohr Tibor

A beruházás 47 millió forintból, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 40 milliós támogatásával és 7 millió forint önkormányzati forrásból valósul meg. A rászorulók számára két parkolót alakítanak ki az iskola előtt. Már innét fennakadás nélkül, egyszerűen eljuthatnak az épületbe, s odabent is akadálymentesen közlekedhetnek. Az iskolába liftet építenek, új ajtókat szerelnek a tantermekre, kialakítanak önállóan igénybe vehető mellékhelyiségeket a mozgáskorlátozottaknak, s ezzel párhuzamosan az összes, leromlott állapotú mellékhelyiséget felújítják. A folyosókon feltűnő színű, a burkolattól elérő felületű vezetősávok segítik majd az eligazodást, a falakon és ajtókon pedig nagy, színes feliratok szolgálják ugyanezt a célt, s minden információt feltüntetnek a látásfogyatékosok tájékozódását segítő Braille-írással is. A nagyothallók számára speciális, hangokat felerősítő tereket alakítanak ki. A tornatermi öltözőket és zuhanyzókat is átalakítják, kivétel nélkül mindenki számára használhatóvá teszik. A beruházás jövő nyáron valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!