Zalaegerszeg

2007.12.18. 03:26

Milliárdos fejlesztés a céljuk

Zalaegerszeg (vézsé) - Milliárdos felsőoktatási beruházás valósulhat meg a városban, ha a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) illetve a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány (ZFOK) sikeresen szepel az oktatási tárca pályázatán.

Virrasztó Zsolt

A minisztérium 49,7 milliárd forintot különített el a felsőoktatási infrastruktúra továbbá az információs-kommunikációs technológiák fejlesztésére, s az összeg 70 százaléka kifejezetten a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai tudományterület támogatását szolgálja. A BME 1 milliárd forint értékű pályázatot nyújt be a regionális mechatronikai centrum zalaegerszegi megvalósítására, továbbá forrást igyekszik szerezni olyan info-kommunikációs technológiai fejlesztésre is, amely 30 százalékban a számviteli főiskolát szolgálná. A ZFOK pályázata emellett az egerszegi képzési helyek és az anyaintézmények informatikai összekapcsolását illetve a már meglévő kutatólaboratóriumok korszerűsítését tenné lehetővé.

Önkormányzati önerő, mintegy 50 millió forint, csak a mechatronikai centrum kialakításához szükséges; erről már tárgyal a megyei és a zalaegerszegi önkormányzat. Ez utóbbi testület egyébként legutóbbi ülésén döntött arról, hogy 2008-ban 25 millió forintot különít el erre a célra.

Ezek is érdekelhetik