Zalaegerszeg

2007.10.12. 02:29

Még ma is terem

Zalaegerszeg - Ismét elvesztette egy-két ágát, de még él a város minden bizonnyal legidősebb fája, a szenterzsébethegyi szelídgesztenye, melynek termését már a török időkben is szedhették.

Szabó Judit

- Idén már csak egy sütetre valót gyűjtöttem össze, nehezen tudok lehajolni - magyarázta a tulajdonos, miközben figyelte, hogyan vágják le az elszáradt ágakat a Városgazdálkodási Kft. munkatársai. A helyi védelem alatt álló, 720 centi vastag törzsű gesztenyefa kezelői joga az önkormányzaté, amely igyekszik meghosszabbítani az élettartamát.

- A száraz, balesetveszélyes ágakat levágjuk, a vágásfelületet fasebkezelő szerrel bekenjük, megelőzve a további korhadást. Sajnos a fa nagy része már elhalt, de tanúfának konzerválva igyekszünk minél hosszabb ideig megőrizni - mondta Székely Róbert, a polgármesteri hivatal erdőgazdálkodási szakreferense. - Egy ilyen gesztenyefa egyébként még elélhetne száz-kétszáz évig, de 2000 táján, egy hosszú aszályos időszakban legyengült, baktériumbetegség támadta meg -tette hozzá.

A védett érték megbecsülésének fontosságára hamarosan táblával is felhívják a figyelmet: a tájékoztatót a fa védnökségét vállaló Öveges ÁMK-s diákok helyezik el a hét végén tartandó gesztenyefesztivál keretében.Elélhetne akár 2200-ig, csakhogy megtámadta egy baktérium, amitől nagyon legyengült

Ezek is érdekelhetik