Zalaegerszeg

2006.09.14. 02:21

Áttekintették a fejlesztéseket

Zalalövő (szj) - Az önkormányzat gazdasági programjáról és pénzügyi helyzetéről, a víz- és szennyvízrendszer felújításáról és a római múzeumról is szó volt a legutóbbi testületi ülésen.

nincs nev

Optimista volt az önkormányzat, amikor 2003 elején elfogadta a gazdasági programját, a tervezett fejlesztések egy része azonban nem vált valóra. Kozma János polgármester a program végrehajtásáról szóló beszámolóban azzal indokolta az elmaradásokat, hogy alábbhagyott a 2002 előtti gazdasági lendület, megszűnt a Széchenyi-terv, s a városnak juttatott állami források még a működési feladatokra sem voltak elegendők. Az intézmények fenntartása ennek ellenére nem szenvedett csorbát, sőt, fejlesztésekre is jutott, például óvodai csoportbővítésre és a fogorvosi rendelő felújítására. Az általános iskolában megépült az aula, bővült a számítástechnikai eszközpark, és folyamatban van a tornaterem felújítása.

A mentőállomás kialakítása és a termálfürdő megépítése nem vált valóra. Mindkét ügyben még kormányzati döntésre várnak, biztató azonban, hogy a Salla fürdő projektje része lett a Nemzeti Fejlesztési Tervnek. A piactér átépítését pályázati lehetőség híján halasztották későbbre, megvalósult ugyanakkor a szennyvízprogram, megépült az Egerági és a Morvai út, Nagyfernekágon és Irsapusztán kicserélték az ivóvízvezetékeket, illetve folyik a közművesítés az ipari parkban.

A gazdasági programban nem szerepelt, de elkészült a rendezési terv, a Pacsa-hegyi villamosítás terve, továbbá megkezdődtek az ivóvíz- és szennyvízrendszer felújítási munkái. Az Aquazala Kft. eddig több, mint 20 millió forintot fordított a rendszerre a koncessziós díj terhére.

A pénzügyi helyzetről szóló beszámoló megállapította, hogy az önkormányzat tervezett bevételei és kiadásai 33 százalékra teljesültek az első félévben. Az elmaradás fő oka, hogy a beruházások pénzügyi rendezése áthúzódott a második félévre.

A képviselők az ülésen elhatározták, hogy uniós pályázatot adnak be a kiállítóhely és romkert fejlesztésére, valamint bővítésére. Az EU norvég alapjából 400 millió forintos támogatást igényelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!