Vörösiszap

2011.03.07. 11:11

Iszapömlés: szerdán kezdik meg a bontást Devecserben

Szerdán kezdik meg a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa következtében megsérült házak bontását Devecserben, a munkálatok első ütemében 35 ingatlant bontanak le - mondta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka hétfőn.

MTI

Benkovics Zoltán megerősítette az MTI információit, miszerint az önkormányzat kiadta a bontásról szóló rendeletet, az első ütem március 7-től 15-ig tart.
   
A parancsnok elmondta, hogy szerda reggel 9 órakor kezdik meg munkagépekkel a vörösiszap által elöntött, már lakatlan házak ledöntését. A bontási területet a rendőrség lezárja, a területen csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, illetve a sajtó képviselői a biztonság érdekében külön engedéllyel jelen lehetnek az eseményen.
   
Devecserben az iszapömlés miatt 262 épületet kell lebontani, ezek 21 utcát jelentő területét helyrajzi számok szerint összesen 19 blokkra osztották; az első ütemben két blokkot bontanak le.
   
Az ütemterv alapján a VeszprémBer Zrt. a bontásokat június 30-ig befejezi, a vörösiszappal és lúggal szennyezett elbontott anyagokat a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tározójába szállítják.
   
A devecseri önkormányzat rendelete szerint a bontási területet a rendőrség lezárja, az elbontásra ítélt ingatlanok az önkormányzat tulajdonába kerülnek. Az igazoltan nem vörösiszapos, kézi bontás során kinyert építési anyagokat az önkormányzat értékesíti, és az ebből befolyt összeget külön folyószámlán kezelik.
   
Az elöntött területen lévő ingatlanokban jelenleg is bent lakó családokat kríziscsoport értesíti, ez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pszichológusaiból és a helyi családsegítő szolgálat munkatársaiból áll.
   
Az elbontásra ítélt házak tulajdonosainak ingóságait a Devecseri Városüzemeltetési Nonprofit Kft. a Meggyeserdőn lévő egykori laktanya területén helyezi el, tulajdonosonként 30 négyzetméter áll rendelkezésre.
   
A raktározás során felmerülő költségek fedezete a katasztrófa-elhárítási célelőirányzat, a károsultak ingóságaiért az önkormányzat teljes körű anyagi felelősséget vállal. A családok ideiglenes albérleti elhelyezéséről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gondoskodik, az albérleti díjat a segélyszervezet fizeti.
   
A 11 oldalas bontási rendelet részletesen meghatározza a bontást végző kivitelező, az újjáépítési kormányzati központ és az önkormányzat feladatait, az ingóságok raktározásának és a károsultak albérletbe költözésének szabályait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!