Vörösiszap

2010.11.15. 15:30

Iszapömlés - Még a héten fogadják a kárigényeket

Még a héten nyújthatják be kérelmüket a vörösiszap károsultjai a nem lakóépületekben keletkezett káraik enyhítésére; a Mal Zrt. gyorssegélyének kifizetését az önkormányzat felfüggesztette - mondta Toldi Tamás, Devecser polgármestere hétfőn.

MTI

A kormány a veszélyhelyzet során a nem lakóépületekben keletkezett károk enyhítésére támogatja a háztartási ingóságok pótlását  - ingatlanonként 500 ezer forint értékhatárig - és személyenként 200 ezer forintig készpénzben az ingatlanba bejelentett lakosok ruhaneműinek pótlását - áll a vonatkozó kormányrendeletben.
   
Toldi Tamás elmondta, hogy a kitöltött kárigény-bejelentőlapok benyújtási határideje a vállalkozások esetében november 15-én lejár, míg a lakosság november 18-án délig nyújthatja be támogatási igényét. A támogatás feltétele: a károsult vállalja, hogy a más forrásból megtérülő kárösszeget az államnak visszafizeti, és hozzájárul ahhoz, hogy a számára juttatott támogatásról nyilvánosan hozzáférhető kimutatás készüljön.
   
Toldi Tamás elmondta, hogy a Mal Zrt. által nyújtott családonkénti százezer forintos gyorssegély kiosztását nem folytatják tovább közvetítőként, a még ki nem fizetett kérelmeket a részvénytársaságnál fizetik ki. A polgármesteri hivatal jövő hétfőtől visszaáll az eredeti ügyfélfogadási rendjére.
   
Szólt arról is, hogy szerdán délután újabb lakossági fórumot tartanak a város jövőjéről, a gazdasági fejlődési lehetőségekről. Mint említette, többen elégedetlenek a kárfelmérés eredményével, az értékbecsléssel, mert "komoly tévedések" történtek. Volt akinek két ingatlanja sérült, de azt kifogásolja, hogy csak egyet térít az állam; vagy olyan is, akinek a valóságosnál kisebb alapterületet tüntettek fel az értékbecslésében - tette hozzá.


Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!