Vörösiszap

2010.11.21. 17:09

Egy segélynap története - Munkatársaink is küzdöttek a vörösiszappal

Negyven önkéntes érkezett vasárnap a Pannon Lapok Társaságától az iszappal elöntött városba, Devecserbe, hogy munkájával segítse az újrakezdést. A Fejér, Veszprém, Zala és Vas megyéből érkezett munkatársaink részt vettek a várkertben lévő iszap felszámolásában és a Vöröskereszt adománycsomagolási munkájában.

PLT

A devecseri kastélypark értékes növényei, fái derékig álltak heteken át a vörösiszapban. A várkert takarításának csak a lakóházak és a város közterületei megtisztítása után tudtak nekiállni a kármentők. A vörösiszap nagy részét munkagépekkel szedték össze, a fák tövétől azonban kézi erővel kell a lúgos anyagot eltávolítani. A fák törzsét egy speciális, holland folyadékkal szabadítják meg a szennyeződéstől. Ebből a feladatból is részt vállaltak munkatársaink.

A katasztrófa kezdete óta hatalmas mennyiségű adomány érkezik az iszappal elöntött településre, amit a humanitárius szervezetek kezelnek. Az egykori lovarda gyönyörű, boltíves helyiségét, a Széchenyi utcai sorjázót most ideiglenesen raktárnak, elosztó helynek használja a Vöröskereszt. Innen vihetik el a családok hetente egyszer az élelmiszert, a tisztálkodási és tisztítószer adományokat. A szervezet Veszprém megyei igazgatója, Dobos Ágnes elmondta lapunknak, hogy öt raktárban tárolják a tartós élelmiszert, vegyiárut, bútort. A sorjázón kívül a régi kultúrházban is adományt osztanak, utóbbi helyszínen a ruhákat. Emellett bútorokat, műszaki cikkeket is tárolnak további bázisirodákban, például Pápán és Veszprémben is van több ilyen célra használt épület.

A PLT dolgozóinak nagy része a régi lovardában dolgozott vasárnap, állította össze az adománycsomagokat. Ezekből több mint háromszáz család részesül majd. Társaságunk dolgozói a vöröskeresztesek több napi munkáját végezték el a csomagolással. A szerkesztőségek, különböző főosztályok munkatársait Ajkai Bernadett irányította.

Dobos Ágnes elmondta lapunknak azt is, hogy további tartós élelmiszerre, vegyi árura lenne még szükség. Azon kívül szívesen vennék az olyan élelmiszer-alapanyag adományokat, amelyekből a helyreállításon dolgozó önkénteseket ellátók a napi meleg ételeket főzhetik meg. Annak is örülnének, ha lenne további segítségük az adománycsomagok összeállításához, ruhák válogatásához Veszprémben és Devecserben egyaránt.

A munka befejeztével Czeidli József önkormányzati képviselő mutatta be a PLT csoportjának az iszapkatasztrófa devecseri helyszínét.Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Ezek is érdekelhetik