Vörösiszap

2010.11.16. 19:01

A rendőrség nem engedélyezi a devecseri demonstrációt (frissítve)

A rendőrség az egész megye területén érvényben lévő veszélyhelyzetre való tekintettel nem engedélyezi a péntektől tervezett devecseri demonstráció megtartását - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedd este.

MTI

A rendőrség közleménye szerint kedden devecseri magánszemélyek demonstrációt jelentettek be az Ajkai Rendőrkapitányságon, terveik szerint a 8-as számú főúton a devecseri elágazótól Budapest irányába tartottak volna félpályás útlezárást pénteken 8 órától december 17-én 8 óráig.
   
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője - figyelemmel az egész megye területére elrendelt, érvényben lévő veszélyhelyzetre - a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény alapján az engedély kiadását elutasítja - áll a közleményben.
   
A devecseriek a kormány vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítési intézkedései ellen akartak tiltakozni. Csenki Géza, a demonstráció főszervezője kedd délután az MTI-nek azt mondta, hogy kárenyhítés helyett teljes kártérítést követelnek a kormánytól, és egyértelmű tájékoztatást akarnak kapni az egészségügyi kockázatokról.Útlezárással tiltakoznak a devecseriek

Péntek reggeltől a 8-as főút félpályás lezárásával tiltakoznak a devecseriek a kormány kártérítési intézkedései ellen - közölte a demonstráció főszervezője kedden.

Csenki Géza elmondta, hogy kárenyhítés helyett teljes kártérítést követelnek a kormánytól, és egyértelmű tájékoztatást akarnak kapni az egészségügyi kockázatokról.
   
"Az emberek elégedetlenek, meg akarnak vezetni minket, és ezt nem hagyjuk. Senki nem áll mellettünk" - mondta Csenki Géza.    
   
A tiltakozók péntek reggel 8 órától foglalják el a Devecser táblától a 8-as főút Budapest felé vezető oldalát ötszáz méter hosszan; csaknem ezer résztvevőre számítanak - mondta a főszervező. Az ajkai rendőrkapitányságtól 30 napra kaptak engedélyt, de "ha kell, a végsőkig kitartanak", és egy hét múlva teljes útzárral tiltakoznak.
   
Bár kedden megkapták az engedélyt, szerda reggel a veszprémi főkapitányhoz kell menniük - tette hozzá -, mert "úgy tájékoztatott, hogy ők az illetékesek az engedély kiadására". A főszervező szerint meg akarják akadályozni a demonstrációt.
   
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerdára ígért tájékoztatást az MTI-nek.


Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Ezek is érdekelhetik