Vörösiszap

2010.10.31. 07:44

Iszapömlés - Az újságból értesült a Mal, hogy kártérítést kell fizetnie (frissítve)

Fellebbezett a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. abban az ügyben, amelyben a Fővárosi Bíróság (FB) tízmillió forint kártérítést ítélt meg a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának, a cég ugyanis a megindított perről, a társaságot kötelező végzésről csak az aznapi sajtóból értesült.

MTI

Három család közösségi szálláson, 700 ember rokonoknál, ismerősöknél

Három család tölti még a következő napokat is közösségi szálláson a vörösiszap sújtotta Devecserben, további 700 ember pedig rokonoknál, ismerősöknél lakik.

Az otthonukat elhagyni kényszerült emberek száma két hete nem változik, továbbra is mintegy 700 ember nem tudott még hazatérni, közülük 22-en továbbra is a devecseri zeneiskola tantermeiben kialakított közösségi szálláson tartózkodnak.
   
Kolontáron, ahol 35 ház vált lakhatatlanná, a tulajdonosok rokonoknál, ismerősöknél, illetve karitatív szervezetek által felajánlott albérletekben vannak.
   
Bakos György, a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI tudósítójának vasárnap Devecserben azt mondta, a közösségi szálláson lakó család lakhatását albérletbe költözéssel segít megoldani egy segélyszervezet, de a mostani hétvégét még a volt bíróság épületében kell tölteniük.
   
A Veszprém megyei kisváros kármentesítésén vasárnap félezer ember és mintegy 200 technikai eszköz kezdte meg a munkát.
A kisvárosban lévő, még mintegy 10 ezer köbméternyi vörösiszapos földet a megsérült zagytározó melletti, védőgáttal körbekerített területre hordják reggeltől a munkagépek, mert az eddig használt tározó megtelt.

 
Képek Kolontárrról 2010. október 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!