Vörösiszap

2010.10.14. 16:33

Iszapkatasztrófa: 700 adag gulyást osztottak ki a gyenesdiásiak

Gyenesdiás lakosságának támogatásával, a meleg étellel való ellátásban kaptak segítséget az iszapömlés károsultjai Devecseren. A helyszínen felütött tábori konyhán 700 adag gulyás készült.

Horányi Árpád

- Egy nap alatt összejött a támogatás ahhoz, hogy segíteni tudjunk - mondta az segélyakciót kezdeményező Keresztes József, akinek a főztjei a hagyományos tavaszünnepi rendezvény konyhájáról ismertek. - Felötlött bennem a meleg étellel való segítés gondolata, ezt elmondtam a baráti körömben, mindenki helyeselt. Czafit Lajos adta a hajdani katonai Csepel teherautóját a gulyáságyúval, Büki Károly a sofőr szerepét vállalta, aztán Ángyán Zsolttal, dr. Babocsay Lászlóval, Boronyák Tiborral megszerveztük a gyűjtést. Alig két óra alatt összegyűlt 250 ezer forint.

Keresztesék bevásárolni indultak: 90 kiló krumpli, 80 kiló sertéslapocka, 40 kiló zöldségféle, 50 kiló kenyér jelentette a nagyobb tételeket, s vettek 700 műanyag tányért, s kanalat. Aznap estére már a főzőcsapat is összeállt, hogy előkészítsék a nyersanyagot.


- Négy óra alatt úgy előkészítettünk mindent, hogy Devecserbe megérkezve csak vízre legyen szükség a főzés megkezdéséhez - folytatta Keresztes József. - Részt vett ebben a munkában Krasznai Tamás és felesége, Hauer Béláné, Hosszú Adrienn, Gáspár Ferencé, Zsohár Gáborné, a feleségem és a lányunk, Némethné Keresztes Tímea.

Az előkészületek során a devecseri védelmi munkákat irányító katasztrófavédelmi parancsnoksággal telefonon egyeztették a főzés, az étkeztetés lebonyolítását.
- Reggel fél 7-kor indultunk, 2 óra alatt értünk Devecserbe - így Ángyán Zsolt. - Hollé László egy mikrobusszal vitte a főzőket, s volt aki saját kocsival utazott. Toldi Tamás, Devecser polgármestere fogadott bennünket. A város központjában, a templommelletti dombon üthettük fel a konyhát, délután egy órára készen volt a 700 adag. Jól meg volt szervezve az osztás, szállítottunk ételt Sümegre is, az oda kitelepítetteknek.

Dr. Babocsay László állatorvos elmondta, hogy szakmai segítségnyújtási céllal is utazott, de azon túl, hogy egy kutya ellátásában segédkezett egyéb dolga nem volt, ottani kollégái elvégezték a feladatokat.

- A látványra kifejezést nem lehet találni - jegyezte meg az orvos. - A lesújtó állapotokat mutatta, ahogy 40 tonnás autókkal hordták el az iszappal elöntött házakban tönkrement bútorokat, berendezéseket. Lehetett érzékelni, hogy a bajbajutottakért megmozdult az egész ország.

A gyenesiek segítsége sem ért véget a főző nappal.
- Ahol vásároltunk, tudták, hogy mire készülünk, igen jelentős árengedményeket kaptunk. Így 100 ezer forint megmaradt, abból most vesszük meg a tartós élelmiszereket, s szervezzük az eljuttatást - mondta Keresztes József.


 
Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!