Vörösiszap

2010.10.06. 11:15

Az életébe került a segítség: "Ott tudtuk meg, hogy Zsolt meghalt"

Hétfőn mentés közben vesztette életét egy kolontári 37 éves férfi, akit jól ismerték a vonyarvashegyi 4x4 Klub tagjai, akik közül tucatnyian, katasztrófa délutánján hét terepjáróval érkeztek a helyszínre, hogy segítsenek.

MTI

Mint arról beszámoltunk, a  Zalaegerszegi Különleges Mentők Egyesülete kötelékében tevékenykedő vonyarcvashegyi 4x4 Klub tagjai az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére indultak hétfőn délután három óra után a katasztrófa sújtotta térségbe.

- Hét terepjáróval, egy teherautóval és egy kis rakodógéppel mentünk segíteni - nyilatkozta kedden a 12 fős csapat vezetője.

- Ott tudtuk meg, hogy Zsolt meghalt - idézte a tragédiát Kovács László Arany Gábor kollegánknak. - Zsolt ugyan nem volt a klubunk tagja, de öt éve rendszeresen együtt versenyeztünk. Segítőkész ember volt. Most is így cselekedett. Kolontárnál, a Torna-patakon akart átkelni, hogy embereket mentsen ki, és nem vette észre, hogy a már víz alatt lévő híd egy része leszakadt. Ráhajtott, elakadt, a következő pillanatokban érkező második árhullám pedig elsodorta és megfulladt.

 

 

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden nem sokkal 10 óra után erősítette meg hivatalosan, hogy négyen haltak meg az iszapömlés következtében az ajkai térségben.  Mint mondta, egy 35 éves férfi a járművében megfulladt, amikor a lezúduló vörösiszap felborította terepjáróját.  (A hírekkel ellentétben az áldozat nem 35, hanem 37 éves volt. Ezt egy hozzátartozó közölte a Naplóval.)

Ő volt Zsolt, aki tette, amit tenni kell. Gondolkodás nélkül indult segíteni a bajba, s ez végül az életébe került. 

Rajta kívül még idősebb nő és két kisgyermek, egy 3 és 1 éves testvérpár tetemét találták meg a maró hatású sárfolyam alatt a mentőalakulatok - tudósított akkor az MTI.

Bakos György, a katasztrófavédelem szóvivője szerdán Kolontáron, az MTI tudósítójának viszont azt mondta: egy 14 hónapos gyermek, egy idősebb és egy középkorú nő, valamint egy középkorú férfi halt meg. A borsonline.hu beszámolója szerint a gyermek éppen az udvaron játszott, amikor magával sodorta őt a lúgos massza, édesanyja hiába nyúlt utána, nem tudta megmenteni az életét. Egy idős asszony épp a konyhában volt, amikor az iszap a házukra zúdult. Holttestét egy nappal később találták meg, négyszáz méterre a lakástól.

Bakos György közlése szerint még három embert eltűntként tartanak nyilván. Arról, hogy kik a keresett emberek, nem kívánt tájékoztatást adni.

A zalai mentők Devecser és Kolontár dolgoztak az elhagyott és az áradattal a mezőkre sodródott gépkocsikat mentették,  s embereket szállítottak a két település között, mert másként nem lehetett közlekedni.

- A fényképeken, a tévékben látottak alapján nem lehet elképzelni azt a pusztítást, ami ott történt. Figyelmeztettek minket a veszélyre, de mi is tapasztaltuk, hogy maró hatású a vörös iszapos anyag, estére meg már a torkunkon is éreztük a kaparást - mesélte Kovács László, aki csapatával késő estig dolgozott, majd hazatértek, de mint mondta, ha szükség lesz rá azonnal útnak indulnak újra.

 

 
Vörösiszapáradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!