Vonyarcvashegy

2016.08.26. 13:48

Szépet, egészségeset és sokfélét termelnek

Vonyarcvashegy – A település is csatlakozott „Legszebb konyhakertek”országos programhoz. A helyi verseny eredményhirdetését a Ponty így jó! pontyfesztivál megnyitóján tartották, csütörtök este.

Keszey Ágnes

Három kategóriában hirdették meg a  vonyarcvashegyi versenyt, mely nem csak az esztétikumról, hanem az egészséges életmódról is szól.

– Cél, hogy egészséges zöldségek, gyümölcsök teremjenek, használjuk a régi fűszereket. A kiskerteket a nyár folyamán kétszer is meglátogattunk - emelte Péter Károly polgármester, aki a bírálóbizottság munkájában is részt vett.

Az eredményhirdetésen, a szakmai értékelésből az is kiderült: a helyi  kiskertekben igencsak meg kell dolgozni a jó és szép termésért: az adottságok, a különböző talajok  megnehezítik a gazdálkodók munkáját.

Hátsó sorban a zsűri: Péter Károly, Papp Alexandra, és Györei Tamás. Elöl a győztesek: a legszebb mini kert művelője: Kaczor Sándorné; a közösségi kategória nyertese, a Nyitnikék Óvoda képviseletében Trezsenyik Zsuzsanna és a normál kert kategória első helyezettje: Molnár Istvánné, akinek menye, Tóth Szilvia vette át a díjat

– A kavicsos területeken például láttunk csepegtetőrendszert,   de vannak humuszban gazdag részek. Sokféle növényt termelnek, de főként paradicsomot, paprikát, zöldbabot.  Kitűnt, hogy mennyire szeretettel gondozzák a kerteket, csillogó szemmel mutatták be - összegezte Györei Tamás zsűrielnök.

A mini konyhakert kategória  győztese, Kaczor Sándorné minden helyet kihasznál.

- Paprikát, paradicsomot, babot, cukorborsót, cukkinit ültettem, dinnyét futtattam fel a garázs falára.  Ahogy egyik növény kijön - a saláta tavasszal vagy a cukorborsó -  a helyére  mást ültetek.  Rengeteg gyümölcsfám is van: kezdődik az eperrel, cseresznyével  és a legkésőbb érő barackkal fejeződik be - mesélte.

A helyi verseny szervezői bíznak abban, hogy a szép példák ösztönzőek lesznek a többi lakos számára és amikor  a jövőre ismét meghirdetik a versenyt, még többen jelentkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!