Video

2010.01.06. 17:57

Nézze meg! Így ütköztek a bálnavadászok és környezetvédők

Ausztrál környezetvédők egy hajója összeütközött egy japán halászhajóval, és kettétört az Antarktisz jeges vizében. Az esetet lefotózták, sőt filmre is vették.

zaol.hu

A karbon-kevlár szövetből készült és az amerikai Lopakodó bombázóra hasonlító, Ady Gil névre keresztelt szupergyors trimaránt japán bálnavadász hajók felderítésére használták. A Sonan Maru nevű hajóval ütközve kettétört és elsüllyedt a Commonwealth-öbölben - írta a The Age internetes kiadása.

Az Ady Gil hatfős legénységét sértetlenül kimentették - mondta a lapnak Paul Watson, a Sea Shepherd (Tengeri Pásztor) környezetvédő szervezet által évente szervezett akció vezetője.

Az ütközést nem csak fotók, hanem egy videófelvétel is megörökítette:


Tudományos kutatás örve alatt Japán folyamatosan megsérti az 1986 óta érvényben lévő bálnavadászati moratóriumot, feldühítve ezzel többek között Ausztráliát és Új-Zélandot.

Az elmúlt években gyakoriak voltak a környezetvédők és a halászok közötti összetűzések, többször előfordult, hogy hajóik összeütköztek. A szerdai ütközés volt évek óta a legsúlyosabb incidens.


Forrás: MTI/AFP/AP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!