Kalandos utazás a filmek világába

2019.02.24. 09:00

„Oscar Múzeum” Los Angelesben

Nemcsak a hétvégi Oscar-díjakat kihirdető és átadó gála közeleg, hanem a filmművészetnek szentelt múzeum átadása is.

TS

Az „Oscar Múzeum” nagy utazás a film világába, a kezdetektől a filmművészet lehetséges jövőjéig

Fotó: oscars.org

Nyilvánvalóan nagy érdeklődésre tarthat számot az USAban és az egész világon az Academy Museum of Motion Pictures (Akadémia Mozgóképek Múzeuma) kora tavaszra ígért megnyitása. A hivatalos megnevezése mellett főként Oscar Múzeumként emlegetett új létesítmény egyrészt annak a gyűjteménynek ad helyet, amely a díjak történetét mutatja be, másrészt a világ legjelentősebb filmművészeti elismerésében részesült alkotásoknak biztosít állandó vetítési lehetőséget.

Az „Oscar Múzeum” nagy utazás a film világába, a kezdetektől a filmművészet lehetséges jövőjéig Fotó: oscars.org

A 300 ezer négyzetméteres – kiállító-, mozi- és színháztermeket, éttermet, interaktív oktatóstúdiót, valamint egy kilátót is magában foglaló – szupermodern épületet a Pritzker-díjas olasz sztárépítész, Renzo Piano tervezte. Az Oscar Múzeum a Los Angeles-i építészettörténeti mérföldkövet jelentő art deco stílusú egykori May Company áruház átépítésével és a hozzá csatlakozó új épületrészekkel együtt jött létre. A Lonely Planet 2019 legjobb új múzeumnyitásainak élére sorolta a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!