Utazó

2017.07.11. 12:55

A megújult Várkert Bazár igazán impozáns látványt nyújt mindenkinek

BUDAPEST A felújított, helyreállított gyönyörű neoreneszánsz épületegyüttes önmagában is turistalátványosság, az élettel megtöltött belső és külső tereinek múltat és jelent összekötő harmóniája pedig kihagyhatatlan attrakció.

Osváth Sarolta

A Várkert Bazárt sokan a múlt század '60-80-as éveinek ikonikus ifjúsági szórakozóhelyével azonosítják: ezen a helyen működött ugyanis az egykori Ifjúsági - vagy inkább „Ifi" Park, amely a korszak fiataljainak legendás szórakozóhelyévé vált. Az Ifiparkban - huszonhárom éves fennállása alatt egy egész generáció szórakozott, a legismertebb zenészek léptek fel. Persze szigorúan szabályozott keretek között, csak öltönyben és nyakkendőben lehetett bemenni, farmerben például nem! A nosztalgikus emlékeket becsben tartva a Várkert Bazár első kiállításai között nyílt meg a „Volt egyszer egy ifipark..." című tárlat, amely az egykori koncertek és „bulik" hangulatát idézte fel.

De ne ugorjunk előre, mert azt, hogy a budai Duna-parton, a vár Palota negyedének részeként, kapujaként létrehozott épületek romjai hosszú évtizedeken át mi mindent takartak előlünk, csak most tárult elénk. Az Ybl Miklós tervei alapján 1875-1883 között épült Várkert Bazár ugyanis 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. A második világháborúban bizonyos részeit szinte rommá bombázták, a még használható területén a budai Ifjúsági Park 1961-től 1984-ig kapott otthont. Harminc évig - bár számos elképzelés született a hasznosításáról - semmit nem kezdtek vele az egyébként a Világörökség részét képező budai Duna parton.

A Várkert Bazár fejlesztése az idén Örökségvédelem kategóriában elnyerte a párizsi székhelyű FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatának első díját, amely a világ legrangosabb elismerése.

A Várkert Bazár rekonstrukciójáról 2011-ben született döntés, ennek nyomán az Ybl tervezte gyönyörűen felújított műemlék épületegyüttes 2014 nyarának végére multifunkcionális rendezvényközponttal, 300 férőhelyes mélygarázzsal, és egy reneszánsz rózsakerttel kiegészülve elkészült és azóta látogatható. Összesen csaknem kilencezer négyzetméter területű épületegyüttest újítottak fel, a mélygarázzsal együtt több mint 17 700 négyzetméternyi új területet építettek hozzá és 8 700 négyzetméter nagyságú kertet és udvart alakítottak ki.

A rekonstrukció során a Várkert Bazár nemcsak épületként újult meg, hanem új funkciókkal telt meg. A fővárosban egy teljesen egyedi hangulatú, különleges multifunkcionális kulturális tér jött létre, amely nemcsak a főváros lakóinak, hanem a Magyarország iránt érdeklődő turisták számára is igazi élményt nyújt. A mesterien kialakított közösségi terek, a mintegy 2000 négyzetmétert elfoglaló kiállítási helyszínek, a mintegy ezer főt befogadó színházi előadóterem és számos kisebb előadó- és koncertterem gazdag programokkal, rendezvényekkel megtöltve vonzza az érdeklődőket. Nem túlzás, hogy mindenki megtalálja a kedvére való kulturált kikapcsolódási lehetőséget, az év minden szakában.

A neoreneszánsz kertből gyönyörű kilátás nyílik a főváros pesti oldalára Fotó: Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft

Nagyszerű állandó és időszaki kiállítások láthatók északi és a déli épületekben, mindazok számára, akik érdeklődnek a magyar történelem zivataros századai iránt: ilyen például „A háború urai" című tárlat, amely az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság háromrészes kiállítás-sorozatának második eleme. Az első a 2015-ben megnyílt „Új világ született - Európai testvérháború 1914-1918" című kiállítás, a háborúban döntéshozó szerepet játszó koronásfőkről és államférfiakról szóló tárlatot pedig a tervek szerint az első világháború utáni békeévekre fókuszáló tárlat követi majd.

A jövő és a múlt találkozik az épületegyüttesben, kívül neoreneszánsz, belül modern multifunkcionális tér

A kiállítások látogatói - ha igénylik, szakszerű tárlatvezetést, az épületek megismerésére pedig túravezetést kérhetnek. A garantált idegenvezetés során az épület azon részei is bejárhatóak, amelyek a nagyközönség számára nem vagy csak részben látogathatók. A túravezetők magyar és több idegen nyelven mutatják be a látogatóknak a Várkert Bazárt, a Testőrpalotától a neoreneszánsz kerten át a Déli palotákig. A napi programok iránt érdemes előre tájékozódni, nagyon népszerűek a vasárnapi gyermekjátszó és a nyári zenés programok, de egy laza sétára és utána egy jó kávéra is megéri betérni a Várkert Bazárba.

RENGETEG LELET

A felújítás során számos régészeti leletre is bukkantak: török és középkori kerámiákat, használati tárgyakat, ékszereket és fegyvereket tártak fel, sőt, a Várhegy oldalában hódoltságkori kőépületek maradványait, téglapadló és döngölt agyagpadlót is találtak a régészek.

A földmunkák során nyolc török korból származó ágyúöntő műhely falai kerültek elő több száz faragott kő és öntött fém ágyúgolyóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!