Utazó

2015.01.30. 20:35

Innsbruck: az Alpok ölelésében

Innsbruck - Az Alpok ölelésében, az Inn folyó partján fekszik Innsbruck, Ausztria Tirol tartományának székhelye.

Szabó Judit

Innsbruck Ausztria nyugati csücskében található, közel az olasz és a német határhoz. Lenyűgöző fekvése és számos nevezetessége sok turistát vonz. Kedvező közlekedésföldrajzi adottságainak köszönhetően a város az alapítása (1180) óta gyorsan fejlődött, a 13. század végétől Európában az elsők között banki szolgáltatásokat is igénybe lehetett venni.

A várost az Inn folyó szeli ketté

Innsbruck mindig fontos gazdasági tényező volt a kontinensen. Gazdasági fejlődésében mérföldkőnek számít az egyetem alapítása, a csatlakozás az országos vasúthálózathoz és a repülőtér megépítése.

A város egyszerre történelmi és modern, látképét az Alpok hegyvonulatai határozzák meg

Nevezetességei közül a leghíresebb a Goldenes Dachl, az Aranytető, amely 1494 és 1496 között épült. A gótikus stílusú oszlopos erkélyt 2657 aranyozott sárgaréz lap fedi. I. Miksa német-római császár (1459-1519) és Bianca Maria Sforza házasságának állít emléket. A császári pár egykor erről az erkélyről figyelte a belváros eseményeit. A Goldenes Dachl ma múzeum, a középkori várost mutatja be.

A turistákkal teli belváros, a háttérben az Aranytetőt magába foglaló épülettel. Fotó: Szabó Judit


Az Aranytető Innsbruck jelképe, aranyozott rézlemezek fedik


I. Miksa császár


Bianca Maria Sforza

A Hofburg-ot sem lehet kihagyni, ha Innsbruckban járunk, a rokokó palota Ausztria harmadik legjelentősebb császári építménye a bécsi Hofburg és a schönbrunni kastély után. Mellette található a Hofkirche, az udvari templom, amely I. Miksa császár síremlékét őrzi (a császár azonban nem itt van eltemetve, hanem Wiener Neustadt-ban). A síremléket 28 díszesen mintázott bronz szobor veszi körül. A szobrok a császár híres elődeit és kortársait ábrázolják. Az alakok között megtalálható Zsigmond magyar király lánya, Erzsébet is.

A Hofburg Ausztria 3. legjelentősebb császári építménye

A középkori városmag különleges élményt nyújt, de a természet rajongói is találnak programot Innsbruckban. Tirol székhelyén működik Európa legmagasabban, 700 méteren fekvő állatparkja, amely az alpesi állatvilágot mutatja be. A várostól délre húzódó Stubai-völgy pedig a túrázók és a síelők paradicsoma.

Tiroli viseletben

Innsbruckban van a Bergisel-sánc, amely Zaha Hadid sztárépítész tervei alapján 2001-ben épült. A kecses pipában végződő ugrósánc kávézó, kilátó és versenypálya egyben, amelyből gyönyörű a kilátás a tiroli hegyekre. Megnyitása óta az építmény a tartomány legnépszerűbb látványosságai közé tartozik.

A Hofkirche a híres szobrokkal. A templomban I. Miksa síremlékét két oldalról 14-14 történelmi személyiség állja körül. A szobrok 1502 és 1555 között készültek. A Habsburg család korábbi nevezetes tagjait, valamint neves uralkodókat (például Arthur királyt) ábrázolják


Ez nem szobor, csak annak látszik – a hölgy mozdulatlanul állva keresi kenyerét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!