Utazó

2014.02.14. 15:15

Téli kikapcsolódás Dél-Tirolban

Többéves tapasztalat alapján mondhatom, a téli szabadság alatt lehet legjobban kikapcsolódni. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy a nyári napon sütkérezésnél van jobb stresszoldó, ami teljesen lelazítja az embert. De ha valaki már kipróbálta a síelést, nem kell bemutatni az érzést.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

A hegyen a tiszta, oxigéndús levegő kitisztítja az agyat, frissebbnek érezzük magunkat. Közben aktívan sportolunk, megmozgatjuk azokat az izmainkat is, amelyekről nem is tudtuk, hogy léteznek. Itthon problémát tud okozni, a korai kelés, egy sípálya közelében sosem éreztem nyűgnek, hogy korán keljek, motivál a frissen ratrakolt pálya, és mivel hamar sötétedik a hegyekben, általában 4 órakor már bezárnak a síliftek.

Az osztrák Alpokhoz szokott síelő, ha egy picit messzebb merészkedik, az olasz dolomitok között találja magát, a látványban, a gasztronómiában egy új világ tárul elé. A hegyek lankásabbak, a pályák szélesebbek, a hó január közepén is garantált, nagyon szerencsés a klímája, a nagy havazásokat hosszú napsütéses időszakok követik. A kronplatzi síterepen kb. 100 kilométer a pályarendszer, nagyon modern liftekkel felszerelt, van amelyiken wifi is rendelkezésre áll. A hegy maga egy süvegcukorra emlékeztet, egy központból indulnak el a pályák. Sok kék pályát találunk, ami a kezdőknek és a gyermekes családoknak nagyon ideális. Bemelegítésnek tökéletes, de ha már a környéken járunk, érdemes 50-60 kilométert utazni, hogy Alta Badiát is megismerjük és meghódítsuk a hegyeit. A sípályák minden sítudásnak megfelelnek, nagyon komolyan kiépített a pályarendszere. Pihenésképpen térjünk be a hegyi hüttékbe, ahol nem mindennapi gasztronómiai élményben lesz részünk. Dél-Tirolban élnek ladinok kb. 20 ezren, önálló nyelvvel rendelkeznek, híres a konyhaművészetük, érdemes tehát megkóstolni a helyi specialitásokat.

Hütték a fáradt síelőnek biztosítanak menedéket, egy frissítőre meg kell állni. Érdemes a helyi specialitásokat megkóstolni. Délután, este felé visszatérhetünk, mindig fergeteges a hangulat a hegyi discókban

 

Ha már kellőképpen bejöttünk a síelésbe, nekivághatunk a Sella Rondának. A világon egyedülálló, hogy 4 olasz sícentrumot síelhetük körbe, (Val di Fassa, Arabba, Alta Badia, Val Gardena) kb. 40 kilométeres szakaszon. Választhatunk zöld és narancssárga útvonal közül, a narancsságra a sportosabb síelőknek való, piros pályákkal, míg a zöld átlagos síelőként is teljesíthető. A kör 4-5 órát vesz igénybe, van olyan szakasza, ahol a síléceket lecsatolva a forgalomban, a járdán kell átkelnünk.

A látvány magáért beszél: a Dolomitok napsütésben, síelők két pálya között egy átvezető úton

 

A Dolomitok csodálatos látványt nyújtanak, nem véletlen, hogy 2009 óta az Unesco Természeti Világörökség része. A közelben még érdemes meglátogatni Cortina d Ampezzót. Ez Olaszország leghíresebb és legismertebb síparadicsoma. Az 1956-os téli olimpia helyszíne volt. Évente itt rendezik meg a FIS egy-egy alpesi sí futamát, amibe éppen szerencsénk volt betekinteni. A pályái között találunk igazán meredeket és szűket. Cortina d Ampezzo nem egy hagyományos síközpont, extra programokat is kipróbálhatunk: pl. a sífutást, a hótalpas túrázást vagy a lovasszánt. A városkája egy ékszerdoboz, itt már elfelejtjük, hogy Ausztria a közelben van, minden és mindenki igazán olasz, stílusos és elegáns.

A téli szabadság jó pár hétre feltölt annyi energiával, hogy újult erővel térjünk vissza a hétköznapokba és nyárig kitartsunk az élményekkel.

 

Alta Badia pályarendszere 130 kilométer 1400 és 2700 méteres magasság között, ebből 70 kilométer kék, 52 kilométer piros és 8 kilométer fekete lejtő. A pályákat kilenc kabinos, több mint 20 ülő- és körülbelül tucatnyi húzólift szolgálja ki. A leghosszabb pálya 8,5 kilométeres.



Címkék#Dél-Tirol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!