Utazó

2010.09.24. 17:40

A Balaton foszforterhelését csökkenteni kell

A várszigeti Kis-Balaton Házban tartotta soros ülését pénteken a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács, vízvédelmi és turisztikai tervezési munkákról tájékozódtak többek közt.

Horányi Árpád

A megyét érintő vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítésének folyamatáról az illetékes szombathelyi és székesfehérvári központtal működő igazgatóság képviselői tettek előterjesztést. Elhangzott: a vizekkel való hosszú távú gazdálkodás stratégiáját a Víz Keretirányelv határozza meg, ami az EU legnagyobb környezetvédelmi programja. Az intézkedések állapotértékeléseken alapulnak. A vizek ökológiai állapotának minősítése a 2007-ben elindított monitoring program eredményeinek értékelésével eddig részben történt meg.

A Balatont összességében jó ökológiai és kémiai állapotúnak értékelték, a foszforterhelés azonban csökkentésre vár.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer áttervezett második ütemének szakmai előkészítése széles társadalmi konszenzus mellett zajlott. Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a napokban olyan civil szervezetek léptek fel ellenzőként, melyek az előkészítő folyamatban mellőzték a véleménynyilvánítást. Az ezzel kapcsolatos döntés meghatározó lesz vízvédelmi szempontból.

A fejlesztési tanács tájékozódott továbbá a Turisztikai Desztinációs Menedzsment Szervezetek működéséről, a Nyugat-dunántúli Operatív Program év végéig tartó akciótervéről, valamint a vis maior igénybejelentésekkel kapcsolatos aktualitásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!