Tormafölde

2016.08.11. 15:36

Szakmai kiránduláson jártak a Szent János Hegyért Egyesület tagjai

Tormafölde – A Balaton-felvidéken gyűjtöttek tapasztalatokat nemrég a Szent János Hegyért Egyesület tagjai.

Korosa Titanilla

A balatoni bornapokra látogattak el a szőlősgazdák, egyrészt közösségi program gyanánt, másrészt hogy felmérjék, hol tartanak a borkészítéssel a Balaton-parti gazdákhoz képest.

– A kirándulás szakmai programjának keretében megkóstoltunk több balatoni bort, és megállapítottuk, hogy bár vannak a mieinknél jobbak, nem kell szégyenkeznünk, fejlődik a borkészítés a Szent János-hegyen – mondta Tuboly Zoltán, az egyesület elnöke. – Az elmúlt években a borok és a hegyhát is fejlődött. Szakemberek tartanak előadásokat a borkészítésről a gazdáknak és egymást is segítjük. Márton-napon minden tagunk újborát megkóstoljuk és megbeszéljük mi az, amin változtatni, javítani kell. Megtartjuk a Vince-napi kóstolót is, de addigra már elkészülnek a borok.

Néhányan a balatoni szakmai kirándulás résztvevői közül a Szent János-hegyen található kilátónál. Balról jobbra Balaskó Ferenc, Balaskó Ferencné, Gaál László, Tuboly Zoltánné, Tuboly Zoltán, Kovács István, valamint  Németh József

Tuboly Zoltán arról is beszélt, hogy több rendezvényük van, a kirándulások mellett disznóvágást vagy májusfaállítást és -kitáncolást szerveznek.

– Igyekszünk összetartani a közösséget, odafigyelünk egymásra – tette hozzá.

A Szent János-hegyre jó állapotú, néhány éve elkészült aszfaltos út vezet fel, vezetékes áram és ivóvíz is segíti a kézműves borokat készítő gazdákat. Az egyesület jelenleg 22 tagot számlál, mindannyian fontosnak tartják a hagyományok ápolását, a helyi borkultúra megtartását, fejlesztését, s az idegenforgalom fellendítését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!