Surd

2016.04.13. 15:12

Más megvilágításba kerül négy település

Surd, Liszó, Nemespártó, Belezna – Mind a négy dél-zalai településen elindult a közvilágítás korszerűsítése. A beruházást végző cég korszerű LED-világítást épít ki, mintegy 35 millió forint értékben.

Pásztor András

A munkálatok néhány héttel ezelőtt párhuzamosan kezdődtek a közös hivatalhoz tartozó kistelepüléseken, sőt van ahol már végzett is a beruházó az új lámpatestek felszerelésével.

– A beruházás keretében a meglévő lámpakarokon lecserélik a régi kompakt fénycsöves lámpatesteket, s helyettük korszerű LED-es fényforrást szerelnek fel – mondta Kanász János, Surd polgármestere, aki hozzátette: a településen az elmúlt időszakban egyre több probléma volt a közvilágítással, előfordult, hogy a lámpatestek meghibásodtak és egy-egy útszakaszon teljes volt a sötétség. – A hibaelhárítás sem úgy működött, ahogy az elvárható lett volna, volt, hogy a szolgáltató csak napokkal később küldött szerelőcsapatot a faluba.

Kanász János polgármester (jobbról) a temetői munkálatokat is felügyeli, hiszen a beruházást az önkormányzat finanszírozza

Mint megtudtuk: a beruházást végző cég nem csak az új fényforrásokat szereli fel, de a karbantartást is vállalta.

– Számunkra és a többi település számára azért is előnyös ez a konstrukció, mert a beruházás nem ró többletköltséget az önkormányzatok számára a beruházó cég vállalta ugyanis a fejlesztés, a karbantartás és a javítás költségeit is – folytatta a polgármester, aki elárulta: az önkormányzatok – az áramdíjon felül – bérleti díjat fizetnek majd, ám a számítások szerint az együttes költségek sem lesznek magasabbak, mint a korábbi közvilágítási díj, azaz a várható megtakarítás fedezi majd a bérleti és karbantartási díjakat. A korszerűsítéstől természetesen azt reméljük, hogy a település közterületein, illetve járda- és útszakaszain javulnak majd a világítás minőségi és mennyiségi jellemzői.

Surdon a közvilágítás korszerűsítése mellett, a temetői sétány térkövezése, valamint a parkolók kialakítása is most zajlik.

Surdon a minap kezdték el felszerelni a korszerű LED-lámpákat

– A temetőre mindig nagy gondot fordítunk, pár évvel ezelőtt sikerült felújítani a ravatalozót, tavaly kovácsoltvas kapu, illetve kerítés épült, most pedig tucatnyi parkolót alakítunk ki a bejárat közelében, s nem utolsó sorban térkőburkolattal látjuk el a ravatalozóhoz vezető sétányt – sorolta Kanász János, aki hozzátette: a helyi lakosok felajánlásainak köszönhetően nemrégiben több mint száz tuját is elültettek a temető területén.

A polgármester hangsúlyozta: a temetői beruházást, ami közel 6.3 millió forintba kerül – teljes egészében önerőből finanszírozza az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!