Sportvilág

2015.08.10. 12:48

Vizes vb - Kiss László elégedett, világklasszis is született Kazanyban

Kazany - A két évvel ezelőtti barcelonai eredményeket sikerült túlszárnyalni, így elégedett a magyar úszó-válogatott kazanyi szereplésével Kiss László szövetségi kapitány. A 2013-as világbajnokságról 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel tértek haza a magyarok, most 3-2-4 a mérleg.

Göbölyös Gábor, az MTI különtudósítója jelenti:

A szakember külön kiemelte a 400 és 200 méter vegyesen arany-, 200 méter háton pedig bronzérmes Hosszú Katinkát, aki nemcsak, hogy "hozta magát", hanem azzal, hogy a rövidebbik vegyes számban világcsúccsal diadalmaskodott, túlteljesítette az elvárásokat.

A szövetségi kapitány hatalmas elismeréssel beszélt Cseh Lászlóról, aki első úszóként a hetedik vb-jén is érmet szerzett. A 29 éves versenyző 200 méter pillangón arany-, 100-on ezüst-, 50-en pedig bronzérmet nyert.

"Laci több mint hét kilóval kevesebb, végre ideális a súlya, a rutinja pedig fantasztikus" - mondta Kiss László, aki hozzátette, szomorúan olvasta a magyar sajtóban, hogy Cseh teljesítményét "beárnyékolta" a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps remeklése, aki a San Antonióban rendezett nyári amerikai bajnokságon jobb időket úszott. Leszögezte, teljesen más egy világbajnokság, ahol Csehnek minden érméért háromszor kellett úszni, szemben Phelpsszel, akinek csak kétszer.

Kazany, 2015. augusztus 10. Csoportkép a kazanyi vizes világbajnokságon érmet szerzett magyar sportolókról Kazanyban 2015. augusztus 9-én. Balról jobbra: Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka és Cseh László. A  vb éremtáblázatán a 8. helyen végzett Magyarország, 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. MTI Fotó: Kovács Anikó

A Kazanyba 2009 óta veretlenül érkező Gyurta Dániel 200 méter mellen nyert bronzérmével kapcsolatban elmondta, az olimpiai bajnok úszónak egyszerűen nem lett volna szabad ennyire erősen kezdeni a döntőben: "Úgy gondolom, száz mellen kellene javulnia, hogy ne történjen meg vele még egyszer az, hogy elvigyék, és ne tudja úgy teljesíteni a második száz métert, ahogyan azt neki kell." Hozzátette, biztos benne, hogy Gyurta olimpiai felkészülését ez az eredmény még jobban erősíti majd.

A vizes vb zárónapján 400 méter vegyesen ezüstérmes Verrasztó Dávid Kiss László szerint igazi klasszissá vált: "Dávidnál végre elérkezett az igazi áttörés, tavaly a dohai rövidpályás világbajnokságon látszott, hogy már nem csak Európában képes kiugró teljesítményre, ezt most a nagymedencében is sikerült igazolni. Nagyon jó látni, hogy a magyar vegyesúszó iskolának köszönhetően itt egy újabb, a szó szoros értelmében vett világklasszis."

Az 1500 méter gyorson bronzérmes Kapás Boglárkával kapcsolatban kiemelte, hogy az ezen a távon elképesztő országos csúccsal harmadik versenyző teljesen kiúszta magát a fináléban, ezért nem tudott fő számában, a 800 méteren még jobban teljesíteni, ott végül hatodik lett.
Szilágyi Liliána élete első felnőtt nagymedencés világbajnokságán 200 méter pillangón a hetedik helyen végzett, 50 és 100 méteren azonban visszalépett. "Biztos vagyok benne, hogy ha egészséges, akkor lényegesen jobb eredményre lett volna képes. Összességében a 200 méter pillangó mezőnye nem olyan erős" - mondta a kapitány, aki szerint a jövő évi, riói olimpia előtti felkészülése már sokkal jobb lehet Szilágyinak, idén ugyanis több "tényező" - érettségi, egyetemre jelentkezés - negatívan hatott rá.
A tréner röviden kitért Jakabos Zsuzsannára, valamint Gyurta Gergelyre is, egyelőre még a szakmai stáb sem tudja az okát, hogy előbbi miért szerepelt a vártnál gyengébben, míg utóbbinak a kapitány szerint "el kell döntenie, hogy nyíltvízi úszóként, vagy medencés versenyzőként akarja-e folytatni pályafutását, mivel a kettő együtt nem fér meg."
Kiss László leszögezte, a decemberi, izraeli rövidpályás Európa-bajnokságot is komolyan veszik, így hiába lesz jövő nyáron olimpia, a legjobbak ott is versenyeznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!