Sportvilág

2015.06.12. 10:45

Pótselejtezőt érhet a szombat esti győzelem - Finnországban küzd az Eb-ért a magyar válogatott

Ha győz Finnországban a magyar labdarúgó-válogatott, három csapatosra szűkül az Európa-bajnoki részvételért folyó harc az F selejtező-csoportban, és Dárdai Pál együttese szinte bebiztosítja a pótselejtezőt érő harmadik helyét.

Egy szombat esti siker esetén Magyarország négy körrel a kvalifikációs sorozat vége előtt legalább ötpontos előnyre tenne szert a negyedik helyezettel szemben, továbbá versenyben maradna a románokkal és az északírekkel az automatikus kijutást jelentő első két pozícióért.

Amennyiben a magyarok győznek szombaton Helsinkiben, akkor a jelenleg negyedik finneket hét pontra leszakítják és a görögök esetleges feröeri sikerükkel is hatpontos hátrányban maradnának. Ha a szigetországiak ismét meglepik a tavalyi vb-n nyolcaddöntős görög együttest, akkor ők öt pontra lennének a magyar válogatottól.

A magyarokat öt, illetve négy ponttal megelőző románok és északírek éppen egymással találkoznak Belfastban, így ha Dzsudzsák Balázsék győznek, a vesztest vagy döntetlen esetén mindkét riválist megközelítik. Mivel a magyarok ősszel még mindkét válogatottal összecsapnak, így azok a meccsek igazi ki-ki rangadók lehetnének az automatikus részvételt jelentő pozíciókért.

Ha a Dárdai-csapat döntetlent ér el Helsinkiben, akkor jelentősen nem sikerül közelebb kerülnie az előtte álló vetélytársakhoz, viszont a harmadik helyen maradna a négypontos előny a finnekkel és – vélhetően – a görögökkel szemben. A magyar szövetségi kapitány szerint ez esetben a görögök veszélyesek lehetnek még, tekintve, hogy az utolsó fordulóban csapatunk Athénba látogat.

A magyarok vereségükkel is megőriznék a harmadik helyüket, de előnyük egyetlen pontra olvadna a finnekkel szemben, illetve jelentősen csökkenne az esélyük az első két hely megszerzésére.

– Tökéletesen sikerült a felkészülés, napi egy tréninget tartottunk és maximálisan meg vagyok elégedve a játékosokkal. Már-már azt szerettük volna, hogy az egyik gyakorlás ne legyen annyira jó, nehogy a meccs napján fogjunk ki rossz napot – nyilatkozott az elutazás előtt, a Liszt Ferenc repülőtéren tartott pénteki sajtótájékoztatón a magyar szakvezető.

Dárdai Pál a sérültekről elmondta, hogy a csütörtöki edzés után az orvosi stáb megvizsgálta Dzsudzsák Balázst és Juhász Rolandot is, ez alapján egyikük sincs 100 százalékos állapotban, de szerinte mindketten vállalni tudják a játékot. Igaz, ennek van olyan kockázata, hogy akár az 5. percben cserélni kell, de erre fel vannak készülve.

Dárdai a kezdőcsapatát és a taktikát illetően konkrétumot nem árult el, de azt ismét megerősítette, hogy két csatárral küldi pályára együttesét, amelytől győzelmet vár.

– Tavaszra négy pontot terveztünk. Akkor lesz igazán értékes a márciusi, görögök elleni döntetlen, ha most nyerünk – jelentette ki Dárdai.

A Lech Poznannal a szezonban lengyel bajnok Kádár Tamás úgy vélte, teljesen felkészültek a mérkőzésre, szerinte minden találkozó sorsdöntő.

Az Egyesült Államokban légióskodó Németh Krisztián azt mondta, sok fontos meccset játszottak már, így nem jelenthet gondot a győzelmi kényszer, továbbá nem érzi, hogy görcsös lenne a csapat emiatt. Sokkal inkább úgy látja, mindenki nagyon várja már az összecsapást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!