Sportvilág

2015.04.21. 17:20

Jégkorong világbajnokság: Egy szerdai győzelem új kapukat nyitna meg (videóval frissítve)

Krakkó – A keddi szünnap után újult erővel várja a folytatást a lengyelországi Divízió I/A-s jégkorong világbajnokságon a magyar válogatott. A mieink szerdán, 16.30-tól Olaszország ellen lépnek jégre.

Bobory Balázs

Az előző napokhoz képest enyhébb időre ébredtünk Krakkóban. A magyar válogatott tagjai hosszabb ideig ejtőzhettek szobáikban, nem volt kötött program, sőt, Rich Chernomaz szövetségi kapitány úgy döntött, hogy még a kora délutáni jeges edzés is fakultatív lesz, így akik nem akartak korcsolyát húzni, azok megmozgathatták izmaikat a konditeremben is. Végül tizenegy játékos – Erdély, Hári, Nagy K., Sebők, Sofron, Vincze, Kiss D., Orbán, Pozsgai, Rajna és a vésztartalék Hetényi Zoltán tréningezett jégen, de ők sem sokkal tovább fél óránál.

Az edzést követően délután, és este mindenki azt csinált, amit akart, a társaság szerdán délelőtt gyakorol még egyet a Tauron Arénában, majd 16.30-tól jöhet az olaszok elleni csata.

Egységben az erő! Ezt az elvet vallja a magyar válogatott, amelyre pokoli nehéz összecsapás vár szerdán az olaszok ellen. Fotó: a szerző

A taljánok hozzák a formájukat ezen a vb-n is, eddig nem sziporkáztak, de stabil, fegyelmezett játékkal két szoros győzelmet arattak. Igaz, az ukránok ellen pontot veszítettek, de talán úgy gondolkodnak, hogy ez nem fog hiányozni nekik a végelszámolásnál a feljutáshoz.

– Ezen a világbajnokságon nincsen egyszerű mérkőzés, az olaszok elleni sem lesz az – mondta Kovács Csaba. – Tudjuk, hogy szerdai ellenfelünk egy megfiatalított, technikás társaság, amely motiváltan érkezett Lengyelországba. Masszív csapat ellen lépünk jégre, de meg kell találnunk az olaszok játékának az ellenszerét. Az biztos, hogy annyi felesleges kiállítás, mint amennyit a kazahok ellen összeszedtünk, ezúttal sem fér majd bele.

Mindenesetre abban bízhatunk, hogy a magyar együttes erősebb lesz, egy Sofron Istvánnal biztosan... A világbajnokság első két mérkőzéséről eltiltott szélső eddig csak öltönyben sétálgathatott a mérkőzések előtt, alatt és után az öltöző és a lelátó között, mostantól viszont már a jégen is segíthet a nemzeti együttesnek. Személyében egy potenciális gólvágó száll be a mieinkhez, aki a puszta jelenlétével, lendületével, keménységével veszélyt okoz.

A magyar drukkerek közben iszonyatosan élvezik a világbajnokságot, Krakkót. Elkerülhetetlen, hogy a nevezetességek környékén, a sörözőkben, vagy éppen a villamoson egy-egy honfitárssal találkozzunk, az általános hangulat pedig kifejezetten optimista, a legtöbb szurkoló bízik abban, hogy sikerül megismételni a 2008-as szapporói csodát, és lesz ezúttal egy krakkói hőseposz.

Szerdán, az olaszok ellen nagy lépést tehetnének az álmok felé a mieink, bár az utóbbi évek tapasztalatai alapján az olaszok futnak kedvezőbb előjelekkel a találkozónak. Talán ez lesz az a torna, ahol vissza lehet vágni nekik a 2011-es és 2013-as fájó, hazai vereségért, mindkétszer ellenük buktuk el az A-csoportba jutást.

SZERINTEM

Eddig semmi olyan nem történt, amivel ne számoltunk volna a vb-n, legalábbis az eredményeket tekintve.

Japán ellen – ha kissé nehézkesen is –, de hozta a csapat a kötelező győzelmet, a kazahok pedig jobbak. A lényeg, hogy a bennmaradást szem előtt tartva a válogatott nem került iszonyatosan nehéz helyzetbe, ezzel együtt a merészebb álmokról sem kellett lemondani. Ez az előzmények ismeretében dicséretes, a sérülések, majd Sofron István eltiltása váratlan problémákat okozott, de Sofi már játszhat szerdán az olaszok ellen, és talán ő jelenti majd azt a különbséget, amely egy szűkös, akár nagyon csúnya győzelemhez kell. Utána már bátrabban lehetne álmodozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!