Sportvilág

2014.10.09. 12:58

A Mercedes Alonsóban gondolkodik 2016-ra

... ha nem tudják megtartani Hamiltont

Serbán Richárd

Fernando Alonso szerepel a Mercedes 2016-os jelöltjeinek listáján, tudta meg az AUTOSPORT, de csak abban az esetben, ha a világbajnokságot jelenleg vezető Lewis Hamilton új szerződésével kapcsolatos tárgyalások befulladnak.

A spanyol nagy döntés előtt áll a következő hónapokban, hogy melyik csapathoz menjen, miután a Ferrarival megállapodtak, hogy ez év végén elválnak útjaik. Habár a McLaren érdekelt abban, hogy a korábbi világbajnokot magukhoz csábítsák, hogy sikerre vigye a jövő évtől kezdődő Hondás partneri viszonyt, tudják, hogy nem tudnak semmit garantálni a versenyképesség tekintetében. Mivel 2016-ra potenciális üresedések vannak a jelenlegi topcsapatoknál, a Mercedesnél és a Williamsnél is, Alonso összetett helyzettel találta szemben magát.

A McLaren hajlik arra, hogy egy hosszútávú szerződéssel foglalja le a spanyolt, legkevesebb két évre szólóan 2015-től. Ennek elfogadása esetén, ha nincsenek a szerződésbontásról szóló záradékok, a spanyolt elzárná a versenyképesebb alternatíváktól, ha a Honda nem tud azonnal az élmezőnybe kerülni. Ha Alonso kivárásra játszik, esetleg kivesz egy év szabadságot, hogy megpróbáljon előnyösebb helyzetbe kerülni 2016-ra, akkor azt kockáztatja, hogy esetleg teljesen kiesik a pilótapiacról.

Amennyiben a McLaren, a Mercedes és a Williams is mind meghosszabbítanák a szerződéseiket az aktuális versenyzőikkel 2016-ra vagy még tovább, Alonsónak nem maradna esélye versenyképes autóba visszaülni.

Hamiltonnak ajánlata van a Mercedetől a következő évre és a csapat többször is kifejtette, hogy nincs szándékukban változtatni a pilótafelállásukon 2015-re annak ellenére sem, hogy nemrégiben feszültségek voltak a brit és világbajnoki riválisa, Nico Rosberg között.

A Hamilton 2016-ig, vagy még tovább szóló újraszerződtetésével kapcsolatos megbeszélések egyelőre kényszerpályára kerültek, amíg az intenzív világbajnoki harc le nem zajlik. Bár mindkét fél folytatni akarja a közös munkát, nem lehetetlen, hogy nem tudnak megállapodni, különösen, hogy Hamilton iránt más csapatok is érdeklődnek.

Csapatforrások szerint amennyiben Hamilton távozik, a Mercedes célja egyszerűen az lesz, hogy megszerezzék a lehető legjobb versenyzőt, ezért Alonso az egyértelmű jelölt. A csapat nem osztja a Red Bull nézetét abban, hogy Alonso nehezen kezelhető személyiség lenne és úgy vélik, hogy kordában tudnák tartani a spanyol politizálásra hajlamos oldalát és kamatoztathatnák nagyszerű vezetői tehetségét.

A Japán Nagydíj hétvégéjének során a Mercedes motorsport főnöke, Toto Wolff világossá tette, hogy minden egyes versenyzőt figyelemmel követ a csapat.

„Teljesen egyértelmű, hogy minden csapatnak és minden versenyzőnek optimalizálnia kell és meg kell próbálniuk uralniuk egy ilyen helyzetet”, mondta az Alonso körül hirtelen változó körülmények kapcsán.

„Jelenleg nagyon elégedett vagyunk Nicóval és Lewisszal. A jövő év végéig van szerződésünk velük, de lesz olyan helyzet, amikor elkezdünk majd gondolkodni azon, hogy mi lesz azután.”

A Williamsnél, ahol jelenleg az a Pat Symonds van vezető beosztásban, aki Alonso munkatársa volt hosszú ideig a Renault-nál, Valtteri Bottas szerződése 2015 végén jár le és a csapatnak opciója van Felipe Massával is hosszabbítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!