Sportvilág

2011.01.08. 17:02

Megalakult a Magyar Jégsport Liga

A Balaton-Átcsúszás szervezői, Balatonfüred önkormányzata és a Balatonfüredi Yacht Club közreműködésével szombaton, az első Balatoni Jégsport Találkozón megalakult a Magyar Jégsport Liga. A szervezet máris meghirdette bajnokságát, amely a Kékszalag vitorlásverseny téli párjaként a Jégszalag nevet kapta.

MTI

A Balaton-Átcsúszás újévnyitó programjaként, a DN jégvitorlás magyar bajnoksággal egy időben, a balatonfüredi jégen tartották meg az első Balatoni Jégsport Találkozót több száz résztvevővel. Kardos Gábor, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta: céljuk, hogy bemutassák és népszerűsítsék a sokszor extrémnek tartott, és nem mindenki által ismert téli sportágakat.


Mint arról beszámolt, több sportág képviselőivel történt egyeztetés után alakult meg a Magyar Jégsport Liga, amely a következő szakosztályokat tömöríti: DN jégvitorlás, IceOpti jégvitorlás – junior, free style jégvitorlás, jégszörf, kite, kitewing, korcsolya, gyorskorcsolya, free style fakutya, sífutás, hófutás. Ezen szakágakon kívül a Magyar Jégkorong Szövetség is jelezte, hogy csatlakozna a Magyar Jégsport Ligához, és megkezdődtek az egyeztetések a magyar kutyaszán-versenyzőkkel is - tette hozzá a főszervező.

A Jégszalag a nyári, balatonfüredi központú Kékszalag vitorlásverseny mintájára, annak téli párjaként, nemzetközi túraversenyként és jégsport bajnokságként indul el - ha az időjárás engedi, már a következő hétvégén - a szövetséghez csatlakozott sportágak részvételével, a Balatonfüredi Yacht Club bevonásával. A Jégszalag egy túraverseny, amely sajátos Balaton-Átcsúszást valósít meg - fogalmazott Kardos Gábor. Sportágankénti kategóriákban az nyeri az értékes trófeákat, aki a leggyorsabban visszaér a starthoz a déli partnál kitűzött jelet megkerülve - tette hozzá.


A szervezők tervei szerint a jövőben a hagyományteremtő, kulturális és szórakoztató programmal kiegészülő füredi karnevál fő eseménye lenne a Jégszalag bajnokság és a szintén hagyományteremtő céllal kezdeményezett kötélhúzás az északi és déli part között.
   
A szombati rendezvény résztvevőinek balatoni jéggel kapcsolatos tapasztalatairól és egyéb, a témához tartozó információkról a www.atcsuszas.hu honlap közöl összegzést, ahol egy balatoni jégtérkép létrehozását is tervezik a szervezők. A Balaton-Átcsúszás rendezvényeit a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja.

Ezek is érdekelhetik