Sportvilág

2010.12.15. 19:14

Rövidpályás úszó-vb - Hosszú negyedik, Jakabos ötödik, kínai világcsúcs

Hosszú Katinka a negyedik helyen végzett 200 m pillangón, míg Jakabos Zsuzsanna ötödik lett 400 m vegyesen a Dubajban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság első napján, amelynek során a 4x200-as kínai női gyorsváltó világcsúcsot úszott.

MTI

 

A Los Angelesből egy nappal korábban Dubajba érkezett Hosszú a legjobb idővel került döntőbe, ott azonban nem tudott javítani korábbi idején, 2:04.68 perccel csapott célba, s három tizeddel maradt le a bronzéremről.
   
"Reggel jól ment minden, igaz, a Los Angeles-i időzónában akkor volt este - nyilatkozta Hosszú. - Délután aludtam, de úgy ébredtem fel, mint akit éjszaka vernek fel álmából. Igyekeztem, de borzasztóan nehezen ment. Fájt minden mozdulat, ólmos volt a mozgásom, én nem így szoktam úszni. A második száz méterem mindig jobb, akkor jövök fel, most viszont semmi nem történt a táv második felében. Jó volna a nagy utazásra fogni, talán lehet is, mégsem érzem úgy, hogy ez felmentést jelent."
   
Jakabos szintén a legjobb volt délelőtt, az esti fináléban azonban hiába úszott gyorsabban közel fél másodperccel, 4:30.44 perces eredményével a dobogóra sem volt ezúttal esélye.
   
"Az idővel összességében elégedett vagyok, bár 4:30 alatt szerettem volna úszni - mondta Jakabos. - Az elején lévők nagyon elmentek, 4:24-re nem vagyok képes, azaz a helyezés miatt nem lehetek szomorú: hogy a kínaiak mit tudnak éppen, az kiszámíthatatlan, a spanyol lány szintén az, egyszer a döntőbe sem kerül, máskor meg egy órán belül nyeri a kétszáz pillangót és a négyszáz vegyest - na, az ilyesmihez csak gratulálni lehet...".
   
Női váltóban a Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka, Dara Eszter összeállítású staféta 7:47.70 perces idővel hetedik lett, jócskán elmaradva a győztes 7:35.94-es rekordidejétől.
   
A férfi 100 m mell elődöntőjében Gyurta Dániel az ötödik legjobb idővel, 57.84 mp-cel bejutott a csütörtöki döntőbe, férfi 100 m pillangón ugyanakkor Cseh László 51.29 mp-cel a 11. eredményt érte el, s így lemaradt a fináléról.
   
"Jól ment a versenyzés, az idő megfelel, igaz, nem gondoltam volna, hogy ennyire erős lesz az elődöntő - mondta a 200 mell világbajnoka, Gyurta. - Az, hogy az első három hat-hét tizedmásodpercnyire volt most tőlem, túl sokat nem jelent szerintem: a döntő egészen más műfaj, majd kiderül, ott ki mire lesz képes."
   
A férfiaknál 200 m gyorson a háromszoros olimpiai bajnok amerikai Ryan Lochte diadalmaskodott, míg 4x100 m gyorson a francia váltó lett a világbajnok. A nőknél a spanyol Mireia Belmonte Garcia 200 m pillangón és 400 m vegyesen sem talált legyőzőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!