Sport

2015.06.29. 18:09

A keszthelyi futball nagy ünnepe volt

Keszthely - 1980. júniusában Zala megye bajnoki címét megszerezve a Keszthelyi Haladás labdarúgócsapatának az NB II-be kerülésért még osztályozót kellett vívnia, amit sikerrel tett meg.

Ellenfele a Vas megyei bajnok a Répcelak volt és az esélyesebb csapat is, hiszen ők a bajnokságban csak egyetlen meccset vesztettek. A bajnokcsapat tagjai voltak, illetve 1980. június 22-i hazai találkozóra a következő keret készült Keszthelyen: Béres, Iglódi dr., Szécsenyi, Filó, Varga L., Czédula, Bagó, Nikitscher, Deli, Szabó K., dr. György, Ebedli, Naszádos, Kiss J., Takács, Tóbiás, Fekete, Németh I., Kocsis. A mérkőzést 1-0 arányban, 2500 néző előtt Ebedli 11-es góljával a keszthelyiek nyerték.

Egy héttel később, Répcelakon 3000 néző volt kíváncsi a visszavágóra, amelyet a befejezés előtt lőtt góllal 1-0-ra megnyert a Vas megyei együttes. A hosszabbításban nem született találat, jöttek a 11-esek, amiben 4:3-ra a Keszthely diadalmaskodott.

Az edzéseken a meccs előtti napokban Gellei Imre edző sokat gyakoroltatta a büntető lövéseket, amelyekből Bagó, Szabó, dr. György, majd utolsóként Ebedli is eredményes volt. Mintegy félezren ünnepelték a helyszínen, hogy története során első alkalommal a Keszthely az NB-II-be jutott 35 évvel ezelőtt, 1980. június végén.

Olyan sportemberek dolgoztak akkor a csapat körül, mint a néhai szakosztályvezető Puskás István, a sportköri elnök dr. Farkas József, dr. Fedor József, Merenics Béla, Labanov Sándor, Mészáros Zoltán és dr. Marton Vince.

A Képes Sportban megjelent keszthelyi csapatkép 1980-ban  Fotó: illusztráció

Az edző Gellei Imre, a pályaedző Varsányi Sándor, a technikai vezető dr. Török Lajos, Bognár Péter, Szalai Imre és a csapatorvos dr. Kató Gergely pedig együtt ünnepelhet és emlékezhet a játékosokkal a három és félévtizeddel ezelőtti sikerre.

Akkor Keszthely a labdarúgás lázában égett, a város vezetése Pro urbe-díjjal ismerte el a csapat eredményét.

A 70-es évek végén óriási volt a foci népszerűsége Keszthelyen és többször is közelébe jutottunk a feljutásnak emlékezett dr. György Endre csapatkapitány. 1980-ban viszont Zala megyében egyértelműen a legjobbak voltunk, az osztályozókon pedig az óriási koncentrációnknak, hozzáállásunknak köszönhetően egy erősebb csapatot győztünk le és biztosítottuk több ezer ember hétvégi szórakozását hosszú évekre Keszthelyen.

1980 és 1996 között a Keszthelyi Haladás 12 éven át szerepelhetett a labdarúgásunk második vonalában és játszhatott ott több, mint 300 NB-s bajnoki mérkőzést, nem egyszer 2500-3000 néző előtt.

dr. Iglódi Endre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!