Sport

2015.05.06. 09:08

Sakk: A Z. Csuti SK NB I B-s bajnok lett, és nem követné el a korábbi hibát

Zalaegerszeg - Már hetekkel, sőt hónapokkal ezelőtt eldőlt, hogy a Z. Csuti SK-Hydrocomp sakkcsapata megnyeri az NB I-B-s bajnokságot és visszajut az élvonalba. Mindez most már hivatalos, hiszen befejeződött a pontvadászat, Horváth Tamás a Csuti szakmai vezetője pedig már előre tekint.

Kerkai Attila

Az előzmények talán ismertek, de mégis érdemes feleleveníteni újra. A Z. Csuti Hydrocomp csapata hatszoros magyar bajnokként három évvel ezelőtt (anyagi megfontolásból) önként lépett vissza az NB I B-be, ahonnan visszajutott az élvonalba, de ekkor váratlan meglepetésként nem tudott bent maradni. Az ősszel újra az NB I B-ben rajtolt el, és nagyon simán, 10,5 pontos előnnyel nyert, jogot szerezve újra az élvonalbeli tagságra.

S hogy innentől milyen folytatás várható, erről már Horváth Tamást, a Z. Csuti SK szakmai vezetőjét kérdeztük. A szakember egyben a férfi sakkválogatott szövetségi kapitánya is és a napokban tért haza a csapat vb-ről Örményországból, ahol a magyar együttes a 6. helyen végzett.

A Z. Csuti-Hydrocomp SK NB I B-ben bajnoki címet nyert.

– A szezon elején azt mondtam, hogy ha vissza akarunk jutni az NB I-be, akkor vissza is jutunk, ez nem lehet kérdéses – árulta el Horváth Tamás. – Csapatunk nagy előnnyel, a tavaly szintén élvonalbeli Decset előzte meg, tehát komolyan vettük a bajnokságot. Fő támogatónk, a Hydrocomp Kft. részéről is ez volt az elvárás, vagyis megerősítést kaptunk, hogy érdemes küzdeni. Névadónk immár tizenötödik éve támogat bennünket, nélkülük talán már nem is lennénk.

Az ősztől tehát a Csuti Sk minden bizonnyal ott lesz ismét a legjobbak között és a nyolcszoros bajnok Aquaprofit-NTSK mellett a megyének ismét lesz két indulója az NB I-ben. Ám megeshet-e újra, hogy váratlanul kiessen a Csuti Sk, ami egy éve sem volt benne a számításokban?

Horváth Tamás szakmai vezető. Fotó: Katona Tibor

– Az a bajnokság különleges volt abból a szempontból, hogy ötven százalékos teljesítménnyel is kiesők lettünk – válaszolta a felvetésre Horváth Tamás. – Ilyen mutatóval középcsapatnak kellett volna lennünk, de a magyar sakkozás erejét mutatja, hogy ennyire szoros és stabil volt a mezőny. Csapatunk az NB I-B-ben Czebe Attila kivételével Egerszegi és itt is élő sakkozókra épült, ami a mezőnyben párját ritkítja. Továbbra is a helyi versenyzőinkre számítunk, de az NB I-re két-három embert igazolnunk kell, hogy egy masszív középcsapat legyünk. Ahhoz, hogy ismét csatlakozzunk az élbolyhoz, nagyobb támogatottságra lenne szükségünk. Tradícióink megvannak, hiszen egerszegi csapatként előbb ZTE, majd 1987-től Csuti néven 1972 óta vagyunk tagja – két év kivételével persze... – az NB I-nek, amivel máig a miénk a legrégebbi és legtöbb évet az élvonalban eltöltött csapat.

Horváth Tamás a mostani bajnokságban gyakorlatilag minden játékosával elégedett lehetett. A legjobb pontszerzők között az ifjúsági Bali Ádámot, Dobos Józsefet Csiszár Zoltánt, Mádl Ildikót és jómagát említette.

A még nem közölt bajnoki eredmények:

NB I B:

Z. Csuti-Hydrocomp–Sz-ASTE 8,5:3,5

Győztek: Horváth Á. Dobos, Csiszár, Horváth S. Nagy K. Döntetlen: Czebe, Mészáros, Horváth Gy. Mádl, Boronyák, Horváthné Forgó Éva, Bali Á.

Aquaprofit II.– Paks II. 6,5-5,5

Győztek: Orsó, Havanecz, Kobán, Ladányi. Döntetlen: Galyas, Bodó, Gergácz, Krutti, Biskopics

A bajnokságot a Z. Csuti-Hydrocomp csapata 72,5 ponttal megnyerte, az Aquapriofit-NTSK együttese 48 ponttal a 7. helyen zárt.

NB II:

Lövő–Z.Csuti Baki Agrocentrum 8,5-3,5. Győztek: Cseke M. Kertész. Döntetlen: Farkas, Preisz, Kókai.

Kisbér–Keszthelyi Spartacus 7,5-4,5. Győztek: Bézsenyi, Hegedüs. Döntetlen: Szakály, Tóth D., Soós, Schleinig, Süket M.

Zala Volán TE–Veszprém 7,5-4,5. Győztek: Ruszin A., Tamás, Németh J., Kaszás, Dömötör, Völgyi. Döntetlen: Fendrik, Deák, Ruszin Ba.

A zalai csapatok helyezései: 6. Keszthelyi Spartacus 59 pont, 8. Z.Csuti Baki Agrocentrum 58 pont, 11. Zala Volán TE 48,5 pont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!