Sport

2015.01.02. 15:40

Már javában dolgoznak - A KVDSE jó eredményeire továbbra is lehet számítani

Keszthely - A Keszthelyi Városi Diáksport Egyesület atlétikai szakosztálya is évet zárt. Volt már eredményesebb versenyszezon is a Balaton-partiak mögött, de tehetségekből persze most sincs hiány. Ami továbbra is meghatározó náluk, hogy a tárgyi feltételek terén lenne mit javítani.

Kerkai Attila

A tavalyi éremgazdag versenyszezon után (összesen 22 érmet nyertek a KVDSE atlétái) a fedettpályás szezonban a két válogatott Horváth Lotti és Csóti Jusztina is sérüléssel bajlódott, ami nagyban meghatározta eredményességüket. Több helyezést így is elértek a keszthelyiek, Kusztor Kitti az ifjúsági leányok mezőnyében szerzett bronzérmet hármasugrásban.

– A szabadtéri szezonban aztán Horváth Lotti junior bajnoki címet szerzett hármasugrásban, valamint bronzérmet 100 méteren – fogott a nyári eredményeik ismertetésébe Csikós József, az ugró és a sprint szakág edzője. – Kusztor Kitti a diákolimpián újra harmadik helyezett lett a fedett pályás érme után. Sok helyezést sikerült elérnünk, és több negyedik hely mutatja, hogy csak kicsivel csúsztunk le a dobogóról. Horváth Barbara gyermekversenyzőnk Varsóban 60 m-es síkfutásban nyert bronzérmet és lett tavalyi év után idén is gyermekválogatott. Horváth Lotti a juniorválogatottban is helytállt, valamint a felnőtt bajnokságon három számban döntős volt.

A középtávfutó és a sprint szakág tagjai, edzőikkel dr. Kardos Józseffel (balról) és Csikós Józseffel (jobbról) éppen egy edzésre készülve. Hetente egyszer Egerszegre utaznak, hogy szögest húzzanak... Fotó: KVDSE

– Az alapozást már megkezdték, s készülnek az újabb versenyszezonra. Kitől várhatnak jó eredményeket?

– Csoportomban huszonkét fővel kezdtük el a munkát Csóti Jusztina, Kusztor Kitti, Horváth Barbara és Kendeh Lili a legesélyesebb arra, hogy jó eredményekkel jelentkezzen, de a többiek előtt is ott van a lehetőség. Horváth Lotti december elején a ZAC csapatához igazolt, de a sprint és az ugró edzéseit továbbra is én irányítom. Hetente egy alkalommal van lehetőségünk, hogy a Csány-Szendrey iskola tornacsarnokában edzünk, amiért persze fizetni kell. A többi erősítő jellegű tréning és heti két alkalommal futó, illetve résztávos edzéseket tartunk a parkban, amíg az idő engedi. Ezek a lehetőségeink, ezzel próbálunk élni, s továbbra is nagy hátrány a minőségi, szöges cipős futások, ugrások hiánya a felkészülés során. A fedettpályás időszakban ezt minimálisan Zalaegerszegen tudjuk pótolni az ottani futófolyosón.

– A sportágfejlesztési támogatásokból tudnak-e részesülni?

– Az önkormányzati támogatás mellett a MASZ is támogatja törekvéseinket,valamint pályázati pénzforrásokat is keresünk minden évben. Jelenleg is egy tehetséggondozó pályázat eredményét várjuk, amelyet a triatlon szakosztállyal közösen használhatnánk fel.

A KVDSE húzóembere volt 2014-ben is Horváth Lotti, aki viszont Zalaegerszegre igazolt

A KVDSE-n belül a közép- és hosszútávfutók eredményessége mindig is meghatározó volt. Ezt a a szakágat évtizedek óta dr. Kardos József vezeti, aki viszont elismerte: egyre kevesebben választják a középtávfutást, ami nagy munkát és tűrőképességet kíván.

– Csoportomból az élre kívánkozik Zarnóczai Zalán eredménye, aki megnyerte a mezeifutó diákolimpiát, valamint országos bajnok lett az ifjúsági korosztályban 3000 méteren – szólt a 2014-es legfontosabb eredményeikről dr. Kardos József. – A cseh-szlovák-magyar ifjúsági viadalon és a második helyen végzett és Zalán tagja volt az ifjúsági olimpia selejtezőjére készülő válogatott keretnek is, de egy betegsége miatt az európai selejtezőn nem vehetett részt. Sokat fejlődött az elmúlt egy évben Kovács Marcell, aki az országos diákolimpián 800 méteren a második helyen végzett, és szintén tagja volt a magyar ifjúsági válogatottnak 1500 méteren. Büszkék lehetünk rá, hogy a középtávfutásban, 3000 méteren és 1500 méteren is a keszthelyiek képviselték Magyarország színeit a válogatott viadalon. A lányok közül Gárdos Piroska érte el a legjobb eredményt, a serdülő korosztályban alig maradt le a dobogóról 800 méteren a magyar bajnokságon. Meg kell még említenem Bérczes Dórát, aki szorgalmasan edz, s várhatóan a következő versenyszezonban ennek meg is lesz az eredménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!