Sport

2014.11.05. 14:44

Újra van bunyó a malomban - Baranyai József és edzője, Füzesi József már bátran gondolhat a vb-re is

Zalaegerszeg – Kis túlzással szinte a semmiből lett a nyáron serdülő Európa-bajnok, majd az ősszel magyar bajnok is. A Zalaegerszegi Boksz Klubnak a 14 esztendős Baranyai József személyében ismét van eredményeket szállító bunyósa, s Füzesi József edző úgy látja: az egerszegi ökölvívóélet is kezd kissé megpezsdülni.

Kerkai Attila

Persze nem elsősorban Baranyai József remek eredményei miatt, de persze ez is kellett hozzá. Füzesi József sokkal inkább a központiforrásokból érkező segítségnek tulajdonítja, hogy újra versenyezni járhatnak, mert enélkül ugyanott lennének, mint a korábbi években.

Jó, most nem sütjük el, hogy az egerszegi ökölvívóklub pofonoktól hangos, amikor belépünk, ugyanis ez nem lenne igaz. Érkezésünkkor ugyanis csak Füzesi József és az idén 14 éves Baranyai József fogad bennünket, de ahogy elkezdünk beszélgetni, jön a többi tanítvány is (aztán persze később „előkerülnek" a pofonok is). S hogy volt az idei év?

– A nyári, Keszthelyen rendezett Schoolboys Európa-bajnokságon Józsika nagyon jól szerepelt, hiszen a 72 kg-os súlycsoportban tulajdonképpen serdülő Európa-bajnok lett, hiszen ez a viadal ezt foglalta magába – eleveníti fel az idei történéseket Füzesi József. – Aztán jött az őszi serdülő magyar bajnokság, s ott is győzött, s talán már nem is véletlenül.

Baranyai József (jobbra) és edzője, Füzesi József gyakorol, hiszen nagy terveik vannak jövőre. Fotó: Szekeres Péter

Annyit azért megtudunk, hogy ezek a sikerek nem minden előzmény nélkül érkeztek, hiszen Józsika – Füzesi József csak így szólítja tanítványát – már nyolc éve bunyózik, előtte volt diákolimpiai bajnok és tavaly is lehetett volna válogatott, de akkor más kapott bizalmat. Csakhogy, kevesebbet hallottunk mi is róla, hiszen a versenyzésre nem nagyon futotta a klubnak. Viszont, mint a példa mutatja, a munka a zajlott, méghozzá eredményesen. Ám, hogy az ifjúba még véletlenül se szoruljon a szó, gyorsan hozzáfordulunk azt tudakolván: számított-e ilyen sikerekre az idén?

– Annyiban igen, hogy a keszthelyi Eb-n a dobogóra készültünk, hiszen a diákolimpia jól sikerült, ami nekem is lökést adott a munkához – említi Baranyai József, de azért azzal folytatja: az arany, az különösen jól jött. – Szerintem a győzelem mindenkit meglepett, egy kicsit engem is, de nagyon örültem. A serdülő bajnokságon így már esélyesként indultam, s nem hibáztam. Szeretek bunyózni itthon meg főleg, hiszen a tavasszal két hetet a kanizsai akadémián is készültem, de hazajöttem. Más itthon, jobb itt edzeni.

Füzesi József, vagy ahogy inkább ismerik, „Bunyó" régi motoros a szakmában, fiai korábban szép sikereket értek el korosztályos bajnokságokon és ma sem szakadtak el a ringtől. Adrián Angliában profiskodik, Ádám itthon van, ám most a főiskola jelenti számára az elsődleges feladatot, ám hamarosan végez és jövőre ő is ringbe szállhat. Mindezt csak amiatt vetjük közbe, mert Füzesi József tényleg az az edző, aki figyel a tehetségekre és próbálja legtöbbet kihozni belőlük. Ahogy mondani szokás: sportága megszállottja.

Visszatérve Baranyai Józsefre, az ifjú az idén már csak keveset versenyez. Majd jövőre.

– Csak régiós viadalokon indulunk, aztán jövőre reméljük, hogy a junior vb-n ő képviselheti Magyarországot súlycsoportjában – beszél terveikről is az edző. – Itthon lehet készülni, vannak a csoportban jó edzőpartnerek és sokat kesztyűzik felnőttekkel is. Fejlődni is kell, főleg az ütések dinamikájában, de ez természetes, s ezért dolgozunk.

Baranyai József közben kesztyűt húz, jöhet az edzés, de azt nem hagyhatjuk ki megkérdezni tőle: környezete mit szól a sikereihez?

– Mindenki örül, s tényleg, a családomban és az iskolában is. Most vagyok nyolcadik osztályos a Dózsában, jövőre pedig már a középiskola következik – mondja.

A Vágóhíd utcai volt malomépület alsó szintjén kialakított bokszterem pedig lassan benépesül. Érkeznek lányok is, mindjárt kezdődik az edzés, s amíg zajlik a bemelegítés, Füzesi Józsefet mindennapjaikról is kérdezzük.

– Tényleg sokat jelent a központi támogatás, hiszen sokáig csak edzettünk és nem jutottunk el versenyekre, mert egyszerűen nem volt erre lehetőségünk – beszélgetünk vele egy kicsit a háttérről is. – Mostanra 8-10 fő az, aki eljár a kisebb vagy a nagyobb viadalokra, de vagyunk harminc-negyvenen. A többiek inkább hobbi bunyósok. Szerencsére minden héten megjelenik egy-egy új arc, de jó lenne a termet tovább bővíteni. Pályáztunk a felújításra és magunk csinosítgattuk, de például a vizesblokkot nincs is már hová bővíteni, mert nincs rá hely és az öltözőre sem. De mondom, a helyzet most jobb, mint volt nemrég, hála a központi támogatásnak. Enélkül tényleg minden más lenne...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!