Sport

2014.09.23. 15:55

Zalai sporthistória - Fiai kezébe már hangszert adott

Csanaki Rita, a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövész Klub sportolójaként húsz éve, 1994-ben Strasbourgban, a futócéllövés női csapatversenyében világcsúccsal a magyar csapat tagjaként állhatott a dobogó tetejére.

Kis János

Csanaki Rita Győrben született 1967. november 3-án, szülővárosában a sportlövészetet imádó édesapja adta először kezébe a puskát, s az első magyar női versenyző lett a futócéllövésben. A keszthelyi agráregyetemre kerülve örömmel jelentkezett Keczeli Zoltán edzőnél. Strasbourgban az 1994-es Európa-bajnokságon először rendeztek női futócéllövészetben versenyeket. Óriási sikerként a magyar női válogatott állhatott a dobogó tetejére a Nagy Ágnes, Csanaki Rita, Madari Csilla összeállításban. Még ugyanebben az évben a milánói világbajnokságon az 5. helyet szerezte meg. A legsikeresebb éve az 1996-os volt, amikor a budapesti Eb-n egyéniben és csapatban is Európa-bajnok lett. Nem sokkal később férjhez ment, Olaszországba költöztek, azóta is Sant'Angelo in Vadoban élnek.

Az 1994-as Eb dobogójának tetején, balról Csanaki Rita. Fotó: Kis János

– Keczeli Zoltán az edzőm, jó érzékkel tudott biztatást adni, s megdorgálni, amikor szükség volt rá – emlékezett vissza Csanaki Rita. – Fiatalos gondolkodása üdítő volt minden helyzetben. Megmaradt a jó kapcsolat közöttünk, de a távolság miatt sajnos ritkán tudunk egymással találkozni. Nevelem három fiamat, akiknek a kezébe fegyver helyett hangszert adtam. A legnagyobb (17) zongorázik, a középső (15) hegedül, a legkisebb (12) pedig gordonkázik. Mindhárman kétnyelvűek, a pesarói Rossini konzervatóriumot végzik. A lövészet megtanított a rendszeres, céltudatos munkára, az eredmények elfogadására és a továbblépésre. Olykor felpezsdül a vérem a lövészet hallatán, beállnék újra a lőállásba, de most már a család a fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!