Sport

2014.08.28. 16:15

„Példátlan” siker Keszthelyen - Havanecz Bianka nyerte a 33. Nemzetközi Sakkversenyt

Keszthely - Az utolsó pillanatokig kiélezett versenyben, a torna történetében először nyert női versenyző Havanecz Bianka személyében a 33. Nemzetközi Sakkversenyen.

Keszey Ágnes

Fiatalok és neves nemzetközi versenyzők, mesterek ülhetnek egy asztalhoz, fejleszthetik és mérhetik össze tudásukat – ebben a látják a résztvevők a Keszthelyen immár 33. alkalommal megrendezett Nemzetközi Sakkverseny jelentőségét, amely az V. Hévízi László Emlékversenyt is magába foglalta, amely ritkán tapasztalható izgalmas végjáték után ért véget.

A győzelmet ugyanis az Aquaprofit NTSK női versenyzője, Havanecz Bianka szerezte meg a német Ulrich Roemer és Egresi Máté (Sárvár SC) előtt egy rendkívül izgalmas sorozat végén.

Havanecz Bianka és a második német Ulrich Roemer az eredményhirdetés után is elemeztek. Fotó: Keszey Ágnes

A nyolcnapos viadal zárónapján, a kanizsai Aquaprofit NTSK versenyzője, Havanecz Bianka legyőzte a másik, a végső sikerre szintén esélyes Forgács Józsefet, így az ifjú hölgy megnyerte a versenyt. Bubits Bence (Z. Csuti SK) és a német Ulrich Roemer csatájából utóbbi került ki győztesen, aki így a második helyre lépett fel, míg a Sipos János (Aquaprofit)–Egresi Máté (Sárvár) találkozó döntetlennel zárult, és a vasi sakkozó örülhetett a bronzérmének.

Györkös Lajos versenybíró összegezte a 9 fordulós, svájci rendszerű, a FIDE szabályok szerint lebonyolított értékszám és címszerző versenyt.

– Ritka, hogy ennyire fej-fej mellett haladjanak a versenyzők. Az utolsó pillanatokban sem lehetett tudni, ki nyer, az utolsó, Egresi–Sipos mérkőzés is igen feszített volt. Fortuna végül Havanecz Biankának kedvezett, persze nem csupán szerencse kérdése volt a győzelem. Bianka nagyon tehetséges és ígéretes versenyző, és mindig öröm, ha női versenyző jól szerepel.

A 97 versenyző alkotta nemzetközi mezőny legjobbja, a kéthelyi Havanecz Bianka lett, aki 6 éves kora óta sakkozik:

– Minden társasjátékot szeretek, és nagyfokú versenyszellem van bennem, mert szeretek győzni. A mostani győzelemnek nagyon örülök, bár én magam is meglepődtem, de nagyon jól érzem magam. Tizennegyedik voltam a rangsorban, nehéz volt a verseny és a mai parti is Forgács Józseffel, melyben nem igazán álltam jól. Vesztettem egy gyalogot, de csak játszottam és a szerencse is közrejátszott az eredményben. A sakkban kevés a női versenyző, én azonban élvezem ezt azt izgalmas játékot.

Havanecz Bianka veszi át a kupát Ruzsics Ferenc polgármestertől. Fotó: Keszey Ágnes

Az eredményhirdetésen Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere adta át a díjakat, köztük Keszthely Város Kupáját a győztesnek. Több különdíjat is kiosztottak a rendezők. A legjobb zalai játékos a nagykanizsai Sipos János, a legjobb keszthelyi sakkozó Tóth Dániel, a legjobb keszthelyi női játékos Hegyvári Brigitta, a legjobb keszthelyi senior játékos pedig Szittár Antal lett. A mezőny legidősebb versenyzője a 80 éves, pécsi Kádár Gábor, a legfiatalabb pedig a 8 éves tapolcai Kötéljártó Áron volt. A díjkiosztó után Szalai István, a verseny főszervezője elégedetten tekintett vissza az elmúlt egy hétre és hogy sokan már most jelezték: visszatérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!