Sport

2013.07.17. 22:00

Harminchárom éve a Haladást ünnepelték

Keszthely - 1980 júliusában nagy volt az öröm Keszthelyen: a Haladás története során először jutott fel az NB II-be, ahol aztán évekig játszott.

Zalai Hírlap

Egészen pontosan 1980. július 1-jén játszotta a bajnok Keszthelyi Haladás a visszavágó mérkőzését az NB II-be jutásért. Az első találkozón a Balaton-parti pályán 1-0-ra nyertek a zalaiak Ebedli góljával, de a feljutás esélyese a nagyobb játékerőt képviselő, a visszavágón házigazda Répcelak volt. A vasiak a rendes játékidőben vezettek, így következett a hosszabbítás, de nem esett újabb gól, következtek tehát a büntetők. Előző héten, a JASE pályán tartott edzéseken Gellei Imre vezetőedző nagy súlyt fektetett azok értékesítésre, míg Varsányi Sándor pályaedző elsősorban a kapusokkal foglalkozott a hárítások érdekében. A kék-fehérek közül Szabó Kálmán, Bagó Sándor, Dr. György Endre és Ebedli István is betalált büntetőből a hazaiakkal kétszer hibáztak, így 78 éves története során először vívta ki a másodosztálybeli szereplést a Haladás.

A Képes Sport is beszámolt a Haladás feljutásáról. A képről hiányzik Filó, Nikitsher és Németh. Fotó: Reprodukció

Pár héttel később az egyesületi elnök dr. Farkas József és a játékosok körében rendkívül népszerű szakosztály-vezető Puskás István átvehette a város által a csapatnak adományozott Pro Urbe-díjat.

Ezt követően a város labdarúgása aranykorát élte. A csapat 12 éven keresztül a labdarúgás második vonalában több, mint 400 mérkőzést játszott általában több ezer néző előtt. 1981-ben újoncként igaz teljesen más összetételű csapattal a második vonalban bronzérmesek lettek és mérkőzhettek többek között az FTC-vel, az Újpesttel, MTK-val és a Rába ETO-val, több Haladás-játékos pedig pályára léphetett pályafutása során a nemzeti 11-ben is. 1995. július 1-jén Sebestyén Péter szervezésében pályára lépett újra a csapat, a 25 éves jubileumon pedig az egykori technikai vezető, majd elnök-helyettes dr. Török Lajos szervezte meg az egykori bajnokok találkozóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!