Sport

2013.06.11. 14:40

Három kanizsai fiatal a kadétok Európa-bajnokságán

Nagykanizsa - Június 18. és 23. között a montenegrói Bar városában rendezik meg a szabadfogású birkózók kadét Európa-bajnokságát, melyre a magyar korosztályos válogatottban három nagykanizsai sportoló is kvalifikálta magát.

Egyed Zsanett (52 kg) már rutinos résztvevőnek számít kontinensviadalokon, hisz ez lesz a harmadik indulása, míg Egyed Balázs (46 kg) és Németh Márton (42 kg) debütál az Adria-parti településen.

- Nem állunk rosszul idehaza, hiszen csak 3-4 olyan birkózó klub van az országban, amely legalább két versenyzőt delegál idén utánpótlás világversenyre - kezdte Szatmári Zsolt, a fiatalok edzője a Kanizsai Birkózó Sportegyesületnél. - Egyed Balázs és Németh kiküldetése sem kimondott meglepetés, hiszen évről-évre hozták az eredményeket, nem csupán serdülő korcsoportjukban, de a 15-17 évesek, vagyis a kadétok mezőnyében is.

Szemben Szatmári Zsolt, és Egyed Zsanett edzésen. Utóbbi számára is új lesz némileg az Eb, hiszen súlycsoportot váltott. Fotó: Szakony Attila

Az eredménykényszeres gondolkodásból fakadóan a következő kérdés az lehet, vajon miként szerepelhetnek a KBSE sportolói az Eb-n. Bár tudható: egy ilyen szintű versenyen számtalan tényezőtől függ a végeredmény.

- Nem mindegy például, hogy az elején "belehúznak-e", mert teszem azt ukrán, orosz vagy grúz birkózóval szemben teljesen mások az esélyek, mint például svájci riválissal szemben - latolgatott a kanizsai szakember. - Aztán Balásznak és Marcinak még szokni is kell az Európa-bajnokság légkörét, ez szintén olyan lépcsőfok, amin meg lehet botlani, főleg ilyen korban. Zsanett esetében viszont más kihívásnak kell megfelelni, hiszen Montenegróban két súlycsoportot ugorva versenyzik majd, hiszen a 46-ot elhagyva az 52 kg-osok közé került. A srácok esetében az éremszerzésnek jóval kevesebb az esélye, arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy Egyed Zsanett már volt ötödik.

Mindezekhez tegyük hozzá: már az is eredmény, hogy a nagykanizsai sportolók egyáltalán szőnyegre léphetnek a kontinensviadalon.

- Sokáig nem volt egyértelmű, hogy sportolóink ott lehetnek-e az Eb-n, de a városvezetés részéről is érkezett segítség, ami fontos volt ahhoz, hogy tehetségeink rajthoz állhassanak - folytatta a tréner. - Vallom: a fiataloknak látniuk kell, hogy érdemes dolgozni, lévén egy Európa-bajnoki részvétel nem hétköznapi dolog. És lehet folytatása is: az ő karrierjükben éppen úgy, mint az egyesület életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!