Sport

2013.01.30. 12:56

Száz éves a nagykanizsai atlétika

Sporttörténeti sorozatunk újabb fejezete a sportok királynőjéről szól annak apropóján, hogy Nagykanizsán száz esztendeje alakult meg a város első atlétikai egyesülete.

Kerkai Attila

Már 1876 áprilisában felvetődött egy kanizsai atlétikai egyesület létrehozásának terve, de erre csak 1913-ban került sor, amikor megalakult a Nagykanizsai Athletikai Club.

Az első sikereket Varga Sándor érte el  400 méteres sík- és gátfutásban. Az I. világháború kitörése azonban halálát jelentette a sportnak is. 1920 tavaszán  megépült Nagykanizsán az ország egyik legnagyobb sporttelepe a Katonaréten. A fedett lelátóval ellátott szépfekvésű sportpályán, a labdarúgáson kívül, az atlétikai élet is fejlődésnek indult, de már az NTE színeiben.

Az 1924-es párizsi olimpiai keretbe öt NTE-atléta (Marvalits, Aczél, Balogh, Schwartz, Laufer)  kapott meghívást, ám végül csak a diszkoszvető Marvalits Kálmán jutott ki, aki 1928-ban Amszterdamban is olimpiai résztvevő volt. Ezután a Zrínyi Sport Egylet atlétái (Szépudvari László, Markó András, Megyeri László)  Varga Sándor vezetésével  értek el jelentős eredményeket a kerületi bajnokságokon.

1945-ben megalakult a MAORT Munkás SE atlétikai szakosztálya. Szabó József edző és Bezerits György szakosztály-vezető vezetésével magas színvonalú munka kezdődött. Dulgyovai László magasugrásban, 110 méteres gátfutásban és tízpróbában, majd Sasvári Gizella mezei- és középtávfutásban sorra aratták a győzelmeket és kiváló eredményeket értek el, országos bajnokok lettek.

Sasvári Gizella a megye első női olimpikonjaként  döntőbe jutott  az 1960-as római olimpián, 7. lett 800 méteren.  A következő időszakban  a Nagykanizsai Dózsában, aztán a Nagykanizsai Olajbányászban  folyt komoly munka.  A  '70-es években Dóczi Ferenc, Kandár Tibor és Parti Tibor ért el kiemelkedő eredményeket, sőt  Parti országos bajnok lett távolugrásban.  Az utóbbi évtizedekben, a felsőfokú továbbtanulás, és a jobb lehetőségek miatt, sok tehetség elhagyta a várost.

 

 

Egy emlék a múltból: az 1975. évi  ügyességi csapatbajnokságon készült fotó  Népstadionban a nagykanizsai atléták csoportjáról  (Fotó: reprodukció, Kis János) 



A száz év alatt  többek közt olyan nagyszerű atléták voltak Kanizsán, mint Erdős László, Kosztelnik Anna, Soproni Tibor, a Harasztos és a Csanádi testvérek, Horváth Mária, Dávid Katalin, Steindl József, Béres Sándor, Németh Imre, Kalamár Andrea, Györkös Imre, a Kandár testvérek, Parti Brigitta. Kiváló edzőik, szakvezetőik, testnevelőik voltak, többek közt Szabó József, Dulgyovai László, Kollman Pál, Mike József, Nagy István, Steindl József, Béres Sándor, Lengyák György, Kandár Tibor, Kertész Tamás, Parti Tibor, Bene Csaba, Sebők Mária. 

Magyar bajnokok kanizsai színekben.  Nők.  80 m gátfutás:   1950,  Kolozsvári (Kosztelnik) Anna, N.  Olajmunkás 12.5. 800 m-es síkfutás:  1959,  Sasvári Gizella, N.  Bányász 2:09.4.  3x800 m-es váltófutás:  1961,  N.  Bányász SC (Sasvári Gizella, Dávid Katalin, Horváth Mária) 7:19.6.  1962,  N.  Bányász SC (Horváth Mária, Dávid Katalin, Csanádi Mária) 7:12.4.  Mezei futás:  1951,  Sasvári Gizella (Zala megye szíóneiben)  5:04.8.  1959,  Sasvári Gizella, N.  Bányász 4:48.6.  Mezei futás csapat:  1961,  N. Bányász SC (Sasvári Gizella, Csanádi Mária, Harasztos Erzsébet).  Férfiak.  Magasugrás:  1946,  Dulgyovai László, MAORT 175.  Távolugrás:  1977, Parti Tibor, N. Olajbányász 777.  



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!