Sport

2012.03.24. 13:38

Véletlenül álltak ’’profinak’’ a fiatal kosarasok

„Kizárták” magukat a diákolimpiai küzdelmek amatőr kategóriájából azok a fiatal kosarasok, akik „csak játszani” szerettek volna a zalaegerszegi városi bajnokságban. Aligha jó ez így, de ez a szabály...

Kerkai Attila

 A diákolimpai versenyeken létezik amatőr kategória, olyan diákoknak, akik egyesületi színekben nem, csak iskolájukban készülnek és versenyeznek. Ebben a mezőnyben a megyeszékhelyi Zrínyi-gimnázium és a Csány SZKI is gyakran szerzett érmeket országos döntőkön, ám lehet, hogy mindez a múlté. Mert például a Csány komplett DSK-csapatot nevezett a városi kosárbajnokságba, amely viszont a megyei küzdelmeknek is része, s így a fiatalok csak versenyengedéllyel szerepelhetnek benne. Ám miután ilyennel rendelkeznek, a diákolimpia amatőr szekciójában már nem léphetnek pályára.

- Nem tudtam erről, de ha tudom is, inkább ide neveztem volna a srácokat - mondta Halász István, a Csány testnevelője. - Akkor van értelme edzeni a diákkörben, ha játszunk is, mégpedig rendszeresen. Ha nem nevezünk a városi küzdelmekbe, egy évben alig pár meccsünk van, s ez az, ami szerintem a diáksport-ellenes.

Hasonló véleményen van Szekér Gábor, a Zrínyi testnevelője. Az ő csapatából három alapembert érint a szabály, akik baráti társaságuk kötelékében játszanak a városi bajnokságban. Bár a Zrínyi legjobbjai nélkül is bejutott a diákolimpia országos döntőjébe.

Kósa Zoltán, a Zala Megyei Diáksport Szövetség titkára ismeri a problémát, ám a versenykiírás valóban egyértelmű: az amatőrök között csak olyanok indulhatnak, akik nem rendelkeznek az MKOSZ és a megyei szövetség által kiadott versenyengedéllyel. Viszont éppen ő említi: a labdarúgó sportágban csak az NB-s bajnokságokban szereplőkre vonatkozik mindez, a megyei pontvadászatokban részt vevő csapatok játékosaira nem. A rossz hír az: aki kapott játékengedélyt a kosarasok közül, három évre vesztette el „amatőr státusát”...   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!