Sport

2011.05.30. 16:51

2013-ban világbajnokság helyszíne lesz Zalaegerszeg

Minden szempontból sikeres, de persze apró csalódással vegyített a zalai tekézők mérlege a hét végén zárult felnőtt teke csapat-világbajnokságon. Két év múlva a csapat vb-t Zalaegerszegen rendezik -jelentették be szombaton Szarajevóban.

Kerkai Attila


 A bosnyák fővárosban közel két héten át zajlottak (a serdülők küzdelmei nyitották a sort), és csaknem teljes magyar sikerrel zárultak a világbajnokság eseményei. Hiszen női csapatunk aranyérmes lett, míg a férfiak úgy lettek másodikak, hogy 44 fa hiányzott nekik a győzelemhez. Legutóbb 1986-ban fordult elő, hogy női és férfi válogatottunk is világbajnoki címet szerzett egy adott évben, ráadásul a nők azóta várták az újabb sikert. (A férfiak négy éve nyertek utoljára aranyat).

 Hazaérkezett a zalai válogatott kontingens: a női csapatban Airizer Emese (ZTEZÁÉV TK) képviselte színeinket, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen vezéregyénisége volt az együttesnek; míg a férfi válogatott - élén Fehér László szövetségi kapitánnyal -felerészben a ZTK-FMVasra épült Farkas Sándor, Nemes Attila, Boanta Claudiu és Kiss Tamás révén.

-Van-e hiányérzete a kapitánynak? - tettük fel a kérdést Fehér Lászlónak, aki a ZTK csapatának játékos-edzője is egyben.

- Igen van, hiszen Nemes Attilát szerettem volna játszatni a világbajnoki döntőben, de sajnos megsérült - vágta rá határozottan a kapitány. - Szerepet szántam neki az aranycsatában, és valóban az az egyetlen hiányérzetem a világbajnoksággal kapcsolatban, hogy ez elmaradt. Mert az ezüstérem óriási eredmény, s a döntőben minden idők talán legnívósabb és legizgalmasabb csatája zajlott a pályán a szerbekkel. Most ők bizonyultak jobbnak, talán azért is, mert mi egy kicsit kevesebben voltunk. Nehezebb és verejtékesebb út vezetett számunkra a fináléig, ezért minden játékosommal elégedett vagyok. A szegedi csapat tagjai és a mieink is kiemelkedően játszottak, talán ez is okozta, hogy egy világ omlott össze bennünk a vesztes döntő után. Ez azonban egyfelől érthető, másrészt nagyon is jár a gratuláció a csapatnak.

 A vb záróünnepségének egyik utolsó pontjaként bejelentették: a következő csapat vb-t Magyarország, azon belül is Zalaegerszeg rendezheti meg.

Fehér Lászlót ez ügyben is megkérdeztük: vajon megbirkózik- e a feladattal a zalai megyeszékhely?

- A szervezés és a pálya megépítése jelenti a legfőbb feladatot - szögezte le. - Utóbbi nem okozhat gondot, hiszen specialisták végzik el, viszont meg kell találni időben a legalkalmasabb helyszínt. Aztán a szervezőmunkát is időben kell elkezdeni, hiszen a megfelelő minőségű és mennyiségű szálláshely és a vendégek kiszolgálása is kulcsfontosságú.

És akkor a nők, illetve köztük is az élen Airizer Emese, aki világbajnokként térhetett vissza Zalaegerszegre. Női válogatottunk veretlenül, a döntőben Romániát legyőzve lett huszonöt év után bajnok.

S hogy ez milyen érzés a játékosnak?

- Csodálatos élmény, ez egy fantasztikus vb volt - foglalta össze tömören a ZTEZÁÉV TK kiválósága. - Mindenki remekül játszott a csapatból és azért is megérdemeltnek érzem a sikerünket, mert valamennyi találkozónkat nagy különbséggel nyertük meg. Személy szerint nekem egyfajta kárpótlás is ez az arany, mert az őszi, egyéni vb nem sikerült: többet vártam magamtól és a szakvezetés is tőlem. Ráadásul a csapataranyról a mi sportágunkban mindenki úgy tartja: sokkal fontosabb és értékesebb, mint az egyéni sikerek. Emesét arról is megkérdeztük: két év múlva, hazai környezetben újra ünnepelne-e. A válasz egyelőre bizonytalan volt: „Jó lenne...”

 

EGERSZEGNEK FEL KELL KÉSZÜLNIE
A 2013-as csapat vb házigazdája tehát Zalaegerszeg lesz, a városon belül pedig a sportcsarnok vagy a jégcsarnok jöhet szóba helyszínként. Mert kell a nagy tér, hiszen rengeteg pályát kell építeni a versenyhez, de legalább ilyen fontos szempont a nézők kényelme is. Szarajevóban például az 1984-es téli olimpiára épített, és ma már a korábbi NOB-elnök, Juan Antonio Samaranch nevét viselő egykori jégcsarnok volt a tekés bázis. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!