Sport

2011.01.25. 07:05

Dr. Hegedüs Csaba szerint a birkózóknál minden idők legjobb csapata alakul

A 2012-es londoni ötkarikás játékokon magyar éremesőben bízik dr. Hegedüs Csaba egykori olimpiai bajnok birkózó, aki tavalyi újraválasztása után immár 18 éve irányítja sportága szövetségét.

Benedek Bálint

- Tavaly a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád személyében hosszú idő után kihívója akadt az elnökségért folyó harcban. Közel egy év elteltével milyen a hangulat?

- A szövetségnek működnie kell, hiszen a versenyzők számítanak a támogatásunkra - fogalmazott Hegedüs Csaba. - A felnőtt birkózóink a moszkvai világbajnokságon jól küzdöttek, így szabadfogásban a márciusi oroszországi csapatvilágbajnokságon a legjobb kilenc gárda közé kerültek. Eközben persze a vidéki egyesülettekkel is foglalkoznunk kell. Mindig szívesen jövök Zalába, hiszen a zalaegerszegi barátaimon kívül a kanizsai Szatmári Zsolt istállójára is büszkék lehetünk. Küszöbön a kadett világbajnokság, amit augusztusban Szombathelyen rendezünk, s szívből örülnék neki, ha a zalai klubokból a kvalifikáció után szőnyegre léphetne néhány versenyző. Erre Zalaegerszegről Tompa Miklósnak, Nagykanizsáról pedig Egyed Zsanettnek lehet esélye.


- Milyen eredményekre számít?

- Egy török, görög vagy iráni fiatal birkózó más felépítésű, mint a mi gyerekeink, s első ránézésre akár 6-7 évvel idősebbnek tűnhet a korosztályánál, ám jól tudjuk, itt kizárólag a 16-17 évesek léphetnek majd szőnyegre. Így sem lesz könnyű dolgunk, de ettől függetlenül nagyon sok súlycsoportban mi magyarok vagyunk a favoritok. Mellet-tünk szólhat még a hazai pálya előnye is, ugyanis a fiataloknak óriási energiát adhat a közönség biztatása.

- A 2008-as Pekingi olimpián sokanaz eredménytelenségre panaszkodtak, 2012-ben Londonban több érmet remélhetünk?

- A magyar birkózásnak nincs szégyenkeznivalója, épp a minap a Magyar Olimpiai Bizottság igazgatója, Molnár Zoltán azzal fogadott: Csabikám, ti jók vagytok! Azt hiszem két évvel az ötkarikás játékok előtt ez szép bók. Minden túlzás nélkül mondhatom, szabad- és kötöttfogásban is minden eddiginél jobb csapatot sikerült összeállítani. Talán a 60 kg-ot kivéve minden súlycsoportban a legjobbak között vagyunk, így kötöttfogásban a nagy öreg Deák-Báros Mihály mellett Módos Péter, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Fodor Zoltán egyaránt győzhetnek. Szabadfogásban Hatos Gábor, Veréb István és Ligeti Dániel kerülhetnek a legjobbak közé. Míg a hölgyeknél Sastin Marianna csak azért dolgozik nap mint nap, hogy örömet szerezzen nekünk. Emellett a birkózósportot, s így engem is nagy megtiszteltetés ért azzal, hogy az olimpia technikai vezetője lehetek. A feladat óriási kihívást jelent, de ezzel a birkózásnak segítek, s remélhetőleg London után a rengeteg aranyérem megszerzéséről beszélhetek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!