Sport

2009.06.30. 02:28

Jövőre is jönnek majd...

Nagykanizsa (bb) - Az indulók mellett a Magyar Modellező Szövetség elismerését is kivívta a Csónakázó-tó pályáján megrendezett FSR (robbanómotoros) túra modellhajók országos bajnoksága.

Benedek Bálint

A rendező Canissa Modellező SE négy évvel ezelőtti alakulásakor egyetlen célt tűzött ki maga elé, hogy tízéves szünet után felpezsdüljön az egykor virágzó modellezőélet. A szívükhöz a modellhajózás áll a legközelebb, érthető, mert a nyolcvanas években világbajnokságot is rendeztek a kategóriában. Aztán a Csónakázó-tó környékét újították fel: a bírói toronnyal kezdték, majd teljesen új stéget is építettek. A fejlesztésekre az országos szövetség is felfigyelt, melynek eredményeképpen a Canissa MSE rendezhette meg az FSR, vagyis a robbanómotoros modellhajók bajnokságát.

A Csónakázó-tó a háromnapos viadalon három különböző arcát mutatta. Az első napon vihar volt. Aztán az előfutamokon szinte teljesen sima vízen küzdöttek a hajók, ám a döntőre feltámadt az északi szél, így 30 centiméteres hullámok dobálták a 60 kilométer/órás sebességgel száguldó gépeket. A legtöbb nevezőt számláló FSR-V kategóriában ez gondot jelentett, hisz a különböző erősségű hajóknak egy M alakú pályán 30 perc alatt a legtöbb, hibátlan kört kellett teljesítenie.

A zalaegerszegi kétszeres Európa-bajnok, Tarr Tamás versenyét főleg műszaki problémák hátráltatták.

- A 3,5 kcm-es hajómmal sokáig a 2. helyen mentem, aztán egy kóbor hullám felborított - így Tarr Tamás. - Ezután újraindultam, de hiába, ezért feladtam. Ahogy a 15 kcm-es kategóriában sem volt túl nagy szerencsém, ugyanis a pályán egy keresztbe állt hajóval ütköztem. Itt is be kellett fejeznem a versenyt. Bosszús vagyok, de dolgozom tovább, hogy az augusztus 1-9. közötti orosházi Európa-bajnokságon jobb formában lehessek.

A Canissa MSE viszont elégedett, ugyanis Boti Ferenc a 7,5 kcm-es hajójával élete első FSR versenyén 7. helyet szerzett.

A szövetség is elismerően beszélt az összecsapásról.

- Jövőre már nívós nemzetközi viadal helyszíne is lehetne a Csónakázó-tó - így Angel Tamás, a Magyar Modellező Szövetség FSR szakbizottságának elnöke. - Ezen a versenyen minden a helyén volt, a kempinghelyek kialakításától egészen a 12 rajthelyes stégig tökéletes helyszínt biztosított a Canissa MSE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!