SÉTA

2017.11.28. 08:30

Hogy él az alsó „tízezer”?

A 21. században tovább nő a szegény sorsú családok száma. Sok helyen a megélhetés biztosítása akkora gondot okoz, hogy családok mennek tönkre.

Sajóvölgyi Anna ZSZC Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Zalaegerszeg

Omladozó házban laknak

Vannak olyan szülők, köztük gyermekeiket egyedül nevelők, akik nem tudnak meleg ételt tenni mindennap az asztalra, de előfordul, mikor egyáltalán semmit sem tudnak odatenni. A bevásárlás nehézséget jelent, húst szinte semennyit nem tudnak venni. Télen nincs tüzelő, nincs meleg ruha, a gyerekek éheznek, fáznak, és még csúfolják is őket, mert szegények. Sok esetben a szülő nem tud elhelyezkedni, munkát vállalni, mert vagy nincs munkalehetőség, vagy a gyermekek sokszor betegek, nincs kivel otthon maradjanak, míg meggyógyulnak, és nehezen jönnek rendbe, mert nincs pénz a gyógyszerekre…

Ezek a gyermekek korán felnőnek, szinte nincs gyerekkoruk. Az éhezés miatt nem tudnak koncentrálni az iskolában. A továbbtanulás is nehéz számukra, mert aki teheti, inkább családját segítve elmegy dolgozni. Sokan egy lépésre vannak attól, hogy utcára kerüljenek. Mindenki, aki ismer ilyen rászoruló családot, és tud, segítsen rajtuk! Lehet, hogy neked csak 250 Ft, de nekik egy vacsora.

Ahol én lakom, egy falun kívüli utcában több szegény család is él. Ezek közül az egyikben hat lány van. A szülők közül csak a családfő dolgozik, de az adósságok miatt kevés marad. Sokat segítettem nekik étellel, ruhákkal, iskolaszerekkel. Omladozó házban laknak, és nincs pénzük a felújításra. A családban beteg gyermekek is vannak, akiket Budapestre kell vinni vizsgálatokra, az egyik kislány lassan elveszti a látását.

Omladozó házban laknak

A szülők nem isznak alkoholt. A kevésből próbálják megteremteni a gyerekeknek a mindennapi ételt. Egy kétszobás házban élnek nyolcan. Állatokat tartanak, hogy hús és tojás kerüljön az asztalra. Düledező kályhával igyekeznek megoldani a fűtést.

Próbálják összeszedni magukat, de sajnos nem igazán megy, mégis szeretet van a családban. Ha csak egy csokit kapnak, annak is örülnek és hálásak. Rengeteg csekk befizetésével el vannak maradva, mert vagy esznek, vagy fizetnek. Nekünk megszokott, mindennapos, hogy internetet használunk, náluk az sincs. A gyerekek jól tanulnak, a szülők tisztességre nevelik őket, és arra, hogy igyekezzenek az iskolában, legyen majd jó munkahelyük, ne járjanak úgy, mint ők. Legalább nekik több adasson meg…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!