SÉTA

2011.08.25. 15:15

Egy hajóban a bajnokkal

Martinek János – ismerősen csenghet a név a sport szerelmeseinek, hiszen egyéniben és csapatban is olimpiai bajnok, ráadásul az öttusacsapat tagjaként négy alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára a különböző világbajnokságok alkalmával is.

Zalai Hírlap

A Balatonalmádiban zajló Séta tábor egyik programjaként jeles sportolókkal nyílt módunk találkozni már a nyitó napon. Ekkor ültünk le beszélgetni a még ma is sportos egykori olimpikonnal.

A kis Jani már tízéves kora óta rendszeresen úszott és futott, aztán jöhettek a technikai számok. Elmondása szerint véletlenül kötött ki ennél a sportágnál, ám ez a véletlen nagy hatással volt az életére.

Kedvenc száma a lovaglás volt, s bár az öttusázók minden versenyen más-más lovon lovagolnak, mégis volt kedvence, ő Köves névre hallgatott.

Olimpiai aranyérmei mellett legnagyobb sikerének azt tartja, amikor az 1987-es világbajnokságon az akkor még ötnapos verseny során már a nyitónapi lovagláson 600 Martinek János olimpiai bajnok is ellátogatott a Séta táborba pontos hátrányban voltak a többi csapattal szemben, ám nem adták fel, s az utolsó napon az ő tiszteletükre csendült fel a magyar Himnusz. Ezek után esélyesnek számítottak a szöuli olimpián is, ahol csapatban be is gyűjtötték az aranyat, s óriási meglepetésre Martinek János egyéniben is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Idén érettségizett lányát is a sport szeretetére nevelte: Patrícia sokáig aerobikozott, azonban nem lett belőle élsportoló.

Meséli, bár a sport rengeteg lemondással járt életében – amikor mások bulizni mentek hétvégén, ők edzőtáborozni vagy versenyre indultak –, úgy érzi, megérte, hiszen sikerült beírnia nevét a magyar sport nagykönyvébe.

Úgy vélem, Martinek Jánost méltán tarthatja példaképének ma is az ifjúság – kiváló sportolóként egy ország kedvencévé vált még 1988- ban.

Fehér Anetta Apáczai ÁMK Gimnáziuma,
Zalaegerszeg

Séta - Sajtó és Tanulás - Keress minket, tekintsd meg fotóinkat a facebookon is!


SÉTATÉR rovat cikkei IDE KATTINTVA!


  

Sikeres zalai diákok dosszié itt!

 


További Sétatérben megjelent anyagok

A Fejér megyei diákok írásai

A dunaújvárosi írások

A Vas megyei Séta tábor résztvevőinek munkái

A Veszprém megyei munkák

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!