Kovács Bálint 12. H

2020.04.29. 07:00

Munkácsys helyesíró siker

Az alábbiakban Kovács Bálint 12. H osztályos tanuló, a ZSzC Munkácsy Mihály SZG és SZKI növendéke számol be iskolatársa sikeréről. Az írás eredetileg a SÉTA programunkhoz érkezett.

ZSzC Munkácsy Mihály SZG és SZKI

Horváth Alexandra

Fotó: ZH

Horváth Alexandra, iskolánk 13. T osztályos tanulója országos harmadik helyezést ért el az Implom József Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjében.

– Milyen előzményei vannak, Alexandra, hogy az idén eljutottál erre a versenyre?

– Az előző tanévben az iskolai fordulón első helyezést értem el, és ezzel bejutottam a megyei fordulóba, ahol ötödik lettem. Ez az ötödik hely kedvet csinált ahhoz, hogy megtapasztaljam a nagy, országos verseny hangulatát. Ebben a tanévben sikerült megnyernem a megyei fordulót. A döntőn megyénket három fő képviselte: egy gimnazista, egy szakgimnáziumi tanuló, illetve jómagam, szakközépiskolai kategóriában.

– Mesélj arról, milyen volt ez a döntő!

– Bár az út hosszú volt Gyuláig, élmény volt megérkezni a helyszínre. Az első nap a „berendezkedéssel” telt, a második napon a versenyt Gyula város alpolgármestere nyitotta meg. Köszöntőt mondott többek között a zsűri elnöke, prof. dr. Nagy L. János, Szabómihály Gizella, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem docense és az Erkel Ferenc Gimnázium intézményvezetője, Zámori Ida. Implom József-díjakat adtak át, és szó esett a magyar helyesírás fontosságáról, hagyományaink megőrzéséről. A versenyen 111 diák 4 kategóriában mérte össze tudását. Maga a versenyfeladat írása közel két órát vett igénybe. A tollbamondás szerintem kicsit hosszú, de könnyen követhető volt. A feladatlap egyes részei viszont meglehetősen nehezek voltak. A versenyt követően az Erkel Ferenc Gimnázium könyvtárában megkaptuk a megyei fordulón elért első helyezésért járó díjakat: oklevelet és

könyvutalványt. Aznap délután városnézést szerveztek nekünk és kísérőinknek a gyulai várba és az Almásy-kastélyba. Ezután ellátogattunk a város egyik nevezetességéhez, a Százéves Cukrászdához. Másnap a záróünnepség keretein belül került sor az eredményhirdetésre, amelyen a zsűri értékelése után minden kategória első hat helyezettjének átadták a versenyen nyújtott teljesítményért járó díjakat. Oklevelet, emléklapot és könyvet kaptunk.

Az élménybeszámoló után a felkészülés szakmai részéről kérdeztem Pesti Mária tanárnőt, Alexandra felkészítő tanárát.

– Nem volt nehéz dolgom. Alexandra alapvetően jó helyesíró. Emellett szorgalmas és rendkívül motivált. Sokat gyakorolt és készült önállóan otthon. A közös gyakorlásainkra mindig konkrét kérdésekkel érkezett, amelyeknek együtt néztünk utána. Komoly rutinja alakult ki a feladatlapok megoldásában. Hamarosan azt vettük észre, hogy itt bizony nem csupán a helyesírásról van szó. Hogy valaki ezen a szinten jó eredményt tudjon elérni, elmélyült leíró nyelvtani tudásra is szüksége van. Valamint tájékozottnak kell lennie az irodalomban, történelemben, a földrajzban nagyon is – tudniillik efféle háttértudásra épült a feladatok nagy része. De az se árt, ha valaki jól elboldogul a mindennapokban: a közélet, de még a bolti áruk ismerete is jól jött egyes feladatoknál. Természetesen nem utolsósorban pontosan tisztában kell lennie a helyesírási szabályok változásával, és nyomon kell követnie ezeket. Nagyon büszkék vagyunk az elért szép eredményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!