Rezi

2016.08.04. 17:15

Recefice, karómanó, ékszer kapszulából és frissen sült zsemle

Rezi - Két táborban is alkothatnak a környékbeli gyerekek: a X. Gyermek és Ifjúsági Alkotótábor, illetve a II. Fafaragó Tábor is várja őket.

Keszey Ágnes

A kézműves táborokban használati tárgyakat, játékokat alkothatnak a gyerekek.

– Készítettünk íjat mogyorófából és recefice nevű hangkeltő eszközt. Hosszabb fára recéket vágtunk, botot lehet húzogatni rajta, söröskupakok és dobként kis konzervdoboz van rajta. Karómanó is készült, arccal, sapkával, erre futóvirágot lehet rávezetni – mesélte Stiller Gábor, aki Farkas-Kovács Lászlóval együtt vezeti a fafaragó tábort.

Megszólalt a recefice: Stiller Gábor, Mayer Attila, Farkas – Kovács László, Kovács Kincső, Cserép Zoltán és Szabó Ádin fafaragó tábor alkalmi zenekarában  (Fotó: Keszey Ágnes)

A népi iparművészekkel a gyerekek díszes sétabotot is készítettek, szintén mogyorófából.

– Könnyen faragható, szívós anyag, nem törik könnyen. Íjnak is nagyon jó, ezt elkészülte után ki is próbálhatták. Itt is van sok mogyorófa, már megismerik a gyerekek – mondta Stiller Gábor.

Míg a fafaragók a turistaháznál alkottak, az iskolában a kézműves táborban ügyeskedtek a fiatalok.

– Nemez mobiltelefontartó és kispárna, textiltarisznya, mécsestartó is készül. Kávékapszulából ékszer lett, gyöngyöt fűztek, batikképeket festettek és hímeztek is. A téma a népi motívumkincs. Cél, hogy a népművészet jelenjen meg a mában: életfa, tulipán is díszíti a műveket. Az újrahasznosítás jegyében csíkokra vágott pólóból sál lesz, a helyi nevezetességekről képek készülnek – sorolta Zubai Etelka iskolaigazgató.

Zubor Etelka az alkotótáborban készült egyik művet mutatja (Fotó: Keszey Ágnes)

Mindkét tábor résztvevői Somogyi Zoltán Max gasztroblogger vezetésével fonott császárzsemlét készíthettek. A gyerekek örömmel formázták a tésztát, majd falatozták a sütőből kikerült, meleg zsemlét.

– Szokatlan, de érdekes volt számukra a frissen sütött zsemle. Ha az itt lévő több mint harminc gyerekből csak néhányan elkezdenek édesanyjukkal vagy egyedül sütni, már sikert értünk el. Beszélgettünk is az ételekről. A kedvencek közé tartozik a spagetti, a hamburger, pizza, lasagne. Úgy tapasztaltam, akkor esznek érdekes ételeket, ha a nagyi főz – idézte fel a gyerekek által hallottakat a gasztroblogger.

Somogyi Zoltán Max vezetésével készítettek zsemlét a gyerekek  (Fotó: Keszey Ágnes)

Tóth Kíra és Széplasz Ákos is megtanult császárzsemlét formázni  (Fotó: Keszey Ágnes)

Mint Tafota Istvánné művelődésszervező elmondta: a táborokban készült művekből pénteken – egy estére kiállítás – nyílik, s mivel az alkotások a gyerekek szívéhez nőttek, mindenki hazaviheti műveit.

Címkék#tábor#Rezi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!