Rendőrségi

2015.03.18. 09:49

Trükkös tolvajokat fogtak el a zalai rendőrök

Zalaegerszeg - Trükkös tolvajokat fogtak el rendőrök, az ügy részleteiről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a megyei rendőr-főkapitányságon.

Arany Gábor

 

Fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Andor László főhadnagy, az egerszegi kapitányság megbízott bűnügyi osztályvezetője elmondta, hogy február 18-án délelőtt kilenc óra tájt Lakhegyen két kaposvári férfi önkormányzati dolgozónak adva ki magát jutott be egy 82 éves, egyedül élő asszonyhoz. Azt adták elő, hogy az önkormányzat megbízásából mérik fel, mennyi megtakarított pénze van az időseknek otthon, és ehhez a bankjegyek sorszámait is fel kell írniuk. A néni 500 ezer forintot hozott elő, majd visszafordult a szobába, mert azt kérték tőle, mutassam meg személyi igazolványát, kell annak száma is. Mire előkerült az okmány, hívatlan látogatók távoztak a pénzzel együtt.

Az egerszegi kapitányságra másik trükkös lopásról is érkezett bejelentés az idő tájt. Ezt követően kiterjedt adatgyűjtés után a nyomozók azonosították a tetteseket és járműveiket. A lopásért, csalásért, rablásért, testi sértésért többször büntetett, legális jövedelem nélküli 45 éves kaposvári férfira és 53 éves társára március 12-én csaptak le a somogyi megyeszékhelyhez közel, Magyaratádnál.

Elfogásuk után egyiküknél 180 ezer forintot találtak. Mint kiderült, aznap délután fél három tájt a Fejér megyei Lajoskomáromban nyolcvan év feletti idős házaspárhoz tértek be. Itt is önkormányzati dolgozóknak adták ki magukat azzal, hogy megtudakolják, igénylik-e ebéd házhoz szállítását. A nemleges válasz után azt kérték, nézzék meg, van-e otthon régi tízezer forintos, mert akkor azt kicserélik, ne legyen emiatt gondjuk, ha kivonják a forgalomból a bankót. Előkerült 180 ezer forint, de nem volt benne tízezres, nem kellett váltani, ám ekkor elterelték az idős emberek figyelmét és távoztak a pénzzel.

A két férfi március 14-én került előzetes letartóztatásba.

Andor László elmondta, további öt trükkös lopást sikerült a két férfire rábizonyítani. Az említett helyeken túl „dolgoztak” ugyanis az alföldi megyékben is, összesen 2,5 millió forinthoz jutottak. Az okozott kár biztosítására a rendőrség műszaki cikkeket foglalt le a tettesektől.

Módszereikről Andor László még elmondta, hogy periférián fekvő települések kieső részeit szokták felkeresni nappal és olyan időszakban, amikor kevés szemtanúja lehet felbukkanásuknak. Fellépésük határozott, betanult történeteiket, rutinosan, meggyőzően adták el, nem keltve kétséget idős áldozataikban, akik koruknál fogva kevésbé gyanakvóak, ráadásul a későbbiekben nehezen adnak pontos személyleírást. Általában egyikük ment be a kiszemelt áldozathoz, míg társa az utcán várakozó autóból figyelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!