Rendőrségi

2014.11.20. 11:04

Nem történt zsarolás, megszüntették az eljárást

Zalaegerszeg – A zsarolás nem bizonyítható, a járási ügyészség nemrég megszüntette a dr. Horváth István elleni nyomozást.

Arany Gábor

A főkapitányság tájékoztatása alapján még augusztusban adtunk hírt arról, hogy egy idősebb egerszegi férfi ellen zsarolás miatt nyomoztak és az eljárást lezárva vádemelést javasoltak. A hír lényege szerint H. István – azaz dr. Horváth István – 2007. decemberben szerződéssel hárommillió forintot adott kölcsön külföldi ismerősének. Ennek fedezete a kölcsönvevő tulajdonában lévő cég ingatlana volt, melyre jelzálogot jegyeztettek be az összeg visszafizetéséig.

A határidőt a felek megegyezése alapján többször módosították, ilyenkor dr. Horváth István késedelmi kamatként 500 ezer forintot kért és vett át – lévén, hogy maga is hitel felvételére kényszerült. Utolsó momentumként 2013. szeptemberében egymillió forintot kapott, hogy hozzájáruljon a jelzálog törléshez. Összességében a kölcsönzött összeg majdnem kétszeresét kapta meg az adósától.

A büntetőügy nemrég jogerősen lezárult, az ügyészség kimondta, nem bizonyítható a bűncselekmény elkövetése. A nyomozást megszüntető határozat leszögezi: a szerződés tartalmazta a késedelmi kamat lehetőségét. A nyomozás adatai azt is mutatták, a kamat mértékét, természetét illetően értelmezési problémák voltak a felek között, ami arra is visszavezethető, hogy a kölcsönvevő nem beszélt magyarul. Ezért nem lehet tudni, a feljelentővé lett adós tisztában volt-e a hitel feltételeivel. Azt sem lehetett megállapítani, történt-e fenyegetés a jelzálog törlésével kapcsolatban. Az adós 2009 októberig szerződés szerint teljesített, majd négy éven át nem történt semmi. Ez sem támasztotta alá a fenyegetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!