Rendőrségi

2014.10.29. 07:23

Hamis iratokkal vettek mobiltelefonokat

Zalaegerszeg – Hamis iratokkal akciós áron vásároltatott nagy értékű mobiltelefonokat országszerte az a 40 éves budapesti férfi, aki ellen két társával együtt nemrég emeltek vádat. A két szolgáltató cégnek 39 millió forintot meghaladó kárt okozott az általa irányított bűnszervezet.

Arany Gábor

A 40 éves G. Sándor tucatnyi bűntársát már korábban elítélte az egerszegi járásbíróság, ám ő külföldre szökött a csalásokban őt segítő testvérével, Józseffel, akit most épp Kanadából akarnak hazahozatni a magyar hatóságok. A vádiratba foglalt történet lényege, hogy a G. testvérek által irányítottan 2011 őszétől több hónapon át hamis cégiratokkal olcsón vásároltak mobiltelefonokat, majd a társaság irányítói orgazdáknak adták el a készülékeket.

A testvérpár irányítása mellett valós cégadatokat megszerezve hamis bankszámlaszerződések, aláírási címpéldányok, céges pecsétek, valamint a létező cégvezetők adatainak felhasználásával személyi okmányok készültek. A kiválasztás fő szempontja volt, hogy a társaságnak a nyilvánosan elérhető adatbázisokban ne legyen a  kiszemelt  távközlési cégeknél  mobiltelefon előfizetése, és  a vállalkozás internetes oldalán ne szerepeljen az ügyvezető fényképe. Az első próbálkozások  számítógéppel és kártyanyomtató géppel történtek, később  pedig  az okmányokat profi nyomdában készíttették darabonként 60-65 ezer forintért. Három hónap alatt 2011 novemberétől összesen 30 névre készíttettek hamis okmányokat, másik  gyorsnyomdából  pedig 31 hamis aláírási címpéldány, bankszámla szerződés került ki pár ezer forintos darabáron. Emellett hamisítottak közjegyzői, céges és banki bélyegzőket is.

G. Sándor és társai a két távközlési cég üzleteiben előfizetési szerződésekkel prémiumkategóriás, vagy középkategóriájú mobiltelefonokat vásároltak, összesen 477 darabot, majd azokat  szervezett hálózaton keresztül, esetenként a  SIM-kártyákat függetlenítve értékesítették. A társaság tagjai 2012 januárjában egy zalaegerszegi vásárláskor lettek gyanúsak, az azóta már elítélt egyik férfit akkor vették őrizetbe a rendőrök, viszont a G. testvéreknek sikerült elmenekülnie. A vádirat megállapítása szerint a társaság tagjai 118 cég adataival visszaélve, 14,4, illetve 24,8 millió forint kért okoztak a két cégnek.

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint G. Sándor és két társa ellen csalás, köz- és magánokirat-hamisítás, valamint számítástechnikai rendszer vagy adatok elleni vétség miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!