Rendőrségi

2014.06.21. 07:23

Traktor pótkocsijával ütközött egy motorvonat, aztán kisiklott (frissítve)

Búcsúszentlászló, Zalaszentmihály, Pacsa - Mezőgazdasági vontató pótkocsijának ütközött egy személyszállító motorvonat Zala megyében a Búcsúszentlászló és Zalaszentmihály-Pacsa megállók közötti vasúti szakaszon - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Horváth A. Attila

 

Eddig még tisztázatlan körülmények között mezőgazdasági vontató pótkocsijának ütközött egy személyszállító motorvonat Zala megyében, a Búcsúszentlászló és Zalaszentmihály-Pacsa megállók közötti vasúti szakaszon, a Pölöskei-tó közelében, Nemesszentandrás külterületén, egy mezőgazdasági földút és a vasút kereszteződésében szombat reggel 8 óra 5 perckor. A baleset egy jelzőlámpa nélküli, sorompóval nem védett, de táblával jelölt útátjáróban történt.

Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az ütközés következtében a motorvonat részben kisiklott.

A helyszínről tudósító kollégánk beszámolója szerint délben még javában folyt a műszaki mentés. Az oldalára dőlt és kisiklott vonat maga alá gyűrte az utánfutót.

A traktort vezető Vörös József a sajtó érdeklődésére elmondta, báláért jött ki a területre a traktorral. A vasúti jelzőtáblánál megállt, szétnézett, nem látott vonatot, ezután sebességbe tette a járművet és elindult. Mikor visszanézett, látta, hogy jön a vonat, de már nem tudott megállni, ekkor már a sínen volt a traktor. Inkább gázt adott, így tudta elkerülni a súlyosabb balesetet, és "csak" az utánfutót találta el a vonat.

Vörös József elmondta, ő azonnal kiszállt, segített az utasoknak, telefonált a rendőröknek és a mentőknek.

Úgy tudjuk, a vonaton hatan-heten utaztak. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a vonat egyik utasa, egy 73 éves zalaegerszegi férfi könnyű sérülést szenvedett, őt a mentők kórházba vitték.

Kollégáink a helyszínen meggyőződtek arról, hogy ez a szakasz épp egy kanyar után van, nem látható be nagy távolságban se jobbra, se balra, ráadásul a növényzet is akadályozza a beláthatóságot.

Az ütközés következtében a vasúti pálya is megrongálódott, ezért a várhatóan egész nap tartó műszaki mentés és helyreállítás ideje alatt pótlóbuszok szállítják az utasokat Zalaszentiván és Zalaszentmihály-Pacsa között. Az átszállások miatt 20-30 perces késések fordulhatnak elő a Szombathely-Nagykanizsa vasútvonalon, ahol a közlekedés előreláthatóan késő este állhat helyre. A baleset nemzetközi járatok közlekedését nem érinti - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mávinform: vasárnap reggel indulhat meg a közlekedés Zalaszentmihálynál

Vasárnap reggel indulhat meg a vonatközlekedés Zalaszentmihály és Búcsúszentlászló között, ahol szombaton egy ütközés miatt kisiklott egy motorvonat - közölte a Mávinform szombat este az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint daruval emelik vissza a sínekre a kisiklott motorvonatot, amelyet azt követően elvontatnak.

A megrongálódott vasúti pályát éjszaka állítják helyre, ezért a vonatközlekedés vasárnap reggel 6 órától, a menetrend szerinti első vonattal indulhat meg a Szombathely-Nagykanizsa vonal érintett szakaszán.

 

A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók és az igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálata vonultak.

A baleset körülményeit a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!