Rendőrségi

2013.12.30. 14:43

Információk a tanúskodáshoz

Zalaegerszeg - Kötelező-e megjelenni a tárgyaláson, kapnak-e költségtérítést, kell-e találkoznia majd a vádlottal, lehet-e írásban vallomást tenni? Leggyakrabban ezekre a kérdésekre várnak választ azok, akiket tanúként idéztek meg a bíróságokra.

Arany Gábor

A 2008 őszén bevezetett tanúgondozás tapasztalatait nemrég tekintették át. Nos, a tanúk tájékoztatására ötödik éve a megye minden bíróságán külön tisztviselők állnak rendelkezésre. Elérhetőségüket valamennyi idézésen feltüntetik.

A statisztika szerint az eltelt évek alatt összesen ötezernél több esetben fordultak kéréssel, bejelentéssel a tanúként idézettek a Zala megyei bíróságok tanúgondozóihoz. Zömmel telefonon kértek felvilágosítást, de mind gyakoribb az elektronikus levélben érkező kérdések száma is. A megkeresések többsége büntető ügyeket érint, ennek az aránya például Zalaegerszegen a szabálysértési ügyekkel együtt számítva 91,1 százalékot, Lentiben a 83,5 százalékot ért el .

A leggyakoribb kérdések a távolmaradás lehetőségével, annak igazolásával, a költségtérítéssel, a tárgyalás időtartamával, illetve menetével, valamint büntetőügyekben a vádlottak távollétében való tanúskodás feltételeivel, illetve az írásbeli tanúvallomás lehetőségeivel voltak kapcsolatosak. Sokszor az érintettek első kérdése, hogy milyen ügyben kell tanúskodniuk, mert az idézettek gyakran már nem is tudják, miről kell vallomást tenniük. Ennek az is az oka, hogy büntetőügyekben például az elsőrendű vádlott neve szerepel az idézésen, ami alapján esetleg nem tudják könnyen beazonosítani az inkriminált eseményeket.

Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, a tanúgondozás intézménye beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Nemcsak a megidézetteket segíti információval, hanem csökkenti a bírák ítélkező munkán kívüli terheit. A körültekintő tájékoztatás emellett segít elkerülni az eljárások elhúzódását is.

Minden esetben a megkeresésekről feljegyzés készül. Ez alapján tudható, hogy például a Zalaegerszegi Törvényszéken a bevezetés évében 21, 2009-ben 155, azt követően évente 140-160 alkalommal keresték fel a tanúgondozókat kérdéseikkel a megidézettek. A Zalaegerszegi Járásbíróságot pedig évente 4-700 esetben keresik kérdéseikkel a tanúk. Érdeklődni lehet személyesen, telefonon is, de egyre jobban terjed az elektronikus levél használata, derült ki az összesítésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!