Rendőrségi

2012.07.01. 09:48

Ismét vörös festékkel öntötték le Tormay Cécile józsefvárosi emléktábláját

Budapest - Ismét vörös festékkel öntötték le Tormay Cécile írónő józsefvárosi emléktábláját; a még szerdán történt rongálás miatt a rendőrség ismeretlen tettes ellen eljárást indított - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese vasárnap az MTI-vel.

MTI

Sagyibó Melinda ismertetése szerint a rongálásról szerdán érkezett állampolgári bejelentés a BRFK-ra. A VIII. kerületi, Kőfaragó utcai épület homlokzatán található emlékművet ismeretlen tettes vörös festékkel öntötte le. Az okozott anyagi kár megállapítása folyamatban van.
   
Az ügyben a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága indított nyomozást.
   
Május 20-án ugyancsak vörös festékkel öntötték le az írónő emléktábláját, a rendőrség akkor is eljárást indított ismeretlen tettes ellen.
   
A Nemzeti Értékvédő Egyesület vasárnapi közleménye szerint erős a gyanú, hogy az írónő emléktáblájának meggyalázása mögött "szélsőbalos terroristák" állnak.
   
Tormay Cécile (1875-1937) 1930-ban kulturális tevékenysége elismeréseként Corvin-koszorút kapott, 1935-ben a Népszövetség Szellemi Együttműködés Nemzetközi Bizottságába egyhangúlag választották a Marie Curie halálával megüresedett helyre. 1937-ben Nobel-díjra jelölték. Könyveit több nyelvre lefordították. Műveit 1945 után indexre tették, csak a kilencvenes években ismerhette meg ismét az olvasóközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!